Η ανεξάντλητη ομορφιά της Κεφαλλονιάς

Στην Κεφαλλονιά δεν μπορεί κανείς να περιοριστεί στη διαδρομή δωμάτιο – θάλασσα, παρόλο που θα μπορούσε. Οι μαγευτικές παραλίες εξάλλου δεν της λείπουν – κάθε άλλο. Αυτό που παρασέρνει τον επισκέπτη είναι η συνεχής εναλλαγή εξαίσιων τοπίων, που τον προκαλεί να επιστρέψει, για να δει τι άλλο κρύβει αυτό το ανεξάντλητης ομορφιάς νησί.

Η γοητεία της θάλασσας συνδυάζεται με την άγρια ομορφιά του βουνού, του Αίνου, με τον εθνικό δρυμό, τα ημιάγρια άλογα, τις καταπληκτικές διαδρομές. Με κατοίκους δυναμικούς κι εξωστρεφείς, η Κεφαλλονιά κατάφερε να ορθοποδήσει μετά το φοβερό σεισμό του 1953, που την ισοπέδωσε, και χάρη στο πείσμα τους -και στην κεφαλλονίτικη τρέλα ίσως;-  έχει ξεχωρίσει ως τουριστικός προορισμός όχι μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός.

Αργοστόλι – Ληξούρι

Η χαριτωμένη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πόλεις επιβάλλει να τις αναφέρουμε μαζί. Στο Αργοστόλι, την πρωτεύουσα, θα δείτε τη λίθινη γέφυρα του Δράπανου ή Δεβοσέτου, που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου από τη θάλασσα, το λιθόστρωτο εμπορικό δρόμο, την παραλία με τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά και το άγαλμα του Ν. Καββαδία και λίγο πιο έξω το Φάρο των Αγίων Θεοδώρων, ένα πραγματικό κόσμημα στην άκρη της ακτής. Απέναντι, στο αντίπαλον δέος, το Ληξούρι, μπορείτε να πάτε οδικώς ή με φέριμποτ. Πρόκειται για μια γραφική πόλη, που προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής και διασκέδασης, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται υπέροχες παραλίες. Πάντως, το άγαλμα του ποιητή Α. Λασκαράτου έχει στραμμένη την πλάτη στους απέναντι, όπως λένε οι Ληξουριώτες.

Ασος, Πόρος, Φισκάρδο

Η Ασος, στα βόρεια, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια λωρίδα γης που καταλήγει στη χερσόνησο του κάστρου της και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, λίγο πιο πάνω, δεν ισοπεδώθηκε με το σεισμό κι έτσι διατηρεί άθιχτη την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία. Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται, μετά από μια υπέροχη διαδρομή, ο Πόρος, το τρίτο λιμάνι της Κεφαλλονιάς. Εχει αξιόλογη υποδομή και ωραία παραλία.

Τα σπήλαια

Παρότι είναι δύσκολο, πρέπει να αφήσετε τις όμορφες παραλίες και να αφιερώσετε κάποιο χρόνο στα δύο σπήλαια του νησιού, κοντά στη Σάμη. Η επίσκεψη στη Μελισσάνη θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς πρόκειται για λιμνοσπήλαιο, του οποίου η οροφή έχει πέσει και έτσι κάθε μέρα, γύρω στο μεσημέρι, τα νερά παίρνουν ένα εκπληκτικό τιρκουάζ χρώμα από τις αχτίδες του ήλιου.  Στο σπήλαιο της Δρογκαράτης υπάρχει μια τεράστια αίθουσα, στην οποία θα φτάσετε, αφού κατεβείτε προσεκτικά τα σκαλοπάτια, που γλιστρούν από την υγρασία.

Παραλίες

Και επειδή στην Κεφαλλονιά ντόπιοι και τουρίστες κάνουν μπάνιο μέχρι τον Οκτώβριο, απαραίτητη είναι μια αναφορά στις παραλίες της. Η πιο πολυφωτογραφημένη όχι μόνο της Κεφαλλονιάς αλλά ίσως και της Ελλάδας, ο Μύρτος, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Πολύ δημοφιλείς είναι επίσης ο Μακρύς Γιαλός και η συνέχειά του, ο Πλατύς Γιαλός, στο Αργοστόλι, αλλά και η τουριστική Σκάλα, στην άλλη πλευρά του νησιού, όπως και οι ιδιαίτερες παραλίες Ξι και Μέγας Λάκκος, στη χερσόνησο της Παλικής, με την κοκκινωπή άμμο.Την Εμπλυση και το Φώκι θα τα επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στο Φισκάρδο, ενώ λίγο πιο πάνω από τη Σάμη, θα κολυμπήσετε στην Αγία Ευφημία.