Το ανεξάρτητο κ.λπ. BBC

Μεγαλώσαμε και γεράσαμε με τον μύθο για το ανεξάρτητο, αδέκαστο, ανεπηρέαστο και ακομμάτιστο BBC. Και κάθε φορά που κάποιος σωτήρας επιχειρούσε να κάνει την ΕΡΤ ακόμη πιο κυβερνητική, καλούσε τάχαμου κάποιον ειδήμονα από το κρατικό βρετανικό δίκτυο για να προσφέρει τα φώτα του.

Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τον σερ Χιου Γκριν που θα έκαμνε την ελληνική ραδιοτηλεόραση εξίσου σοβαρή με το BBC. Ο σερ ήρθε, είδε και απήλθε και έφτασε η ΕΡΤ να καταντήσει ό,τι πιο αναξιόπιστο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 (αφού είχε προηγουμένως αναδειχτεί σε όργανο εξυπηρέτησης των σχεδίων των δικτατόρων με τους Μαστοράκηδες και τους άλλους φασίστες που σιτίζονταν εκεί).

Ο μύθος όμως καλά κρατεί. Και μάλιστα διαθέτουμε και συχνότητα στο φάσμα της ΕΡΤ για να μας ενημερώνουν το BBC, η Ντόιτσε Βέλε και ένα γαλλικό κανάλι. Σωθήκαμε.

Παραθέτω ένα μόνο στοιχείο από την ιστοσελίδα του BBC για να αντιληφθεί ο κάθε πικραμένος τι εννοώ. Είναι ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Παραθέτονται κατά σειρά, όπως βλέπετε στον πίνακα οι έδρες που κέρδισε κάθε κόμμα: οι Συντηρητικοί 318 (CON), οι Εργατικοί 262 (LAB), οι Σκοτσέζοι σοσιαλιστές – αυτονομιστές 35 (SNP), οι Φιλελεύθεροι 12 (LD), το δεξιό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και κυβερνητικός εταίρος 10 (DUP), οι Ουαλοί εθνικιστές 4 (PC), οι Πράσινοι 1 (GRN) και οι άλλοι (OTH), δηλαδή others, 8. Εννοούν τους ανεξάρτητους; Δύσκολο. Εκλέχτηκε μόλις ένας. Οι άλλοι 7 τι είναι; Απλούστατα είναι οι έδρες του άλλου κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, του Σιν Φέιν. Ούτε να το γράψουν δεν αντέχουν οι ανεξάρτητοι και μη ποδηγετούμενοι…