Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ

Την Δευτέρα 16 Απριλίου ξεκινάει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η διαδικασία αφορά όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, δηλαδή δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Μέσω της ρύθμισης, οι ωφελούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους, σε έως 120 δόσεις. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Αρχικά στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους αυτοαπασχολούμενους.
Τον Μάιο πρόκειται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τους αγρότες, που ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και η οποία είναι: http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, οφειλές έχουν δημιουργήσει προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία 3.433 ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ. Το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 213 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των οφειλετών όμως προέρχεται από τον πρώην ΟΓΑ. Ακριβέστερα, έχουν καταγραφεί 232.105 αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, οι οποίοι έχουν εγγράψει χρέη στο ΚΕΑΟ, τα οποία ανέρχονται σε 870 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Επίσης μπορούν να ενταχθούν και οι αγρότες, οι οποίοι δε διατηρούν βιβλία και στοιχεία, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Πρέπει όμως να έχουν κάνει έναρξη εργασιών και να φαίνεται ότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων, μόνο εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν χρέη ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

dikaiologitka.gr