Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στους ΟΤΑ

Προχωράει η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις ύστερα από τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός Σχεδιασμός-βιώσιμη ανάπτυξη”. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας Μ. Θελερίτη, συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (Ε.Π.Ε.Κ.Ε.) για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπεύθυνη για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είναι μέλη της Ε.Π.Ε.Κ.Ε., καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, άνοιξαν εχθές το δρόμο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, με βουλευτική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε εχτές, 21/12/2016, δίνεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, την άσκηση ή μη ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα. Η ρύθμιση αυτή, η οποία συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου με το Άρθρο 54, κρίθηκε απολύτως αναγκαία διότι η αναγκαστική άσκηση ενδίκων μέσων και η συνακόλουθη μακρόχρονη παράταση των δικαστικών εκκρεμοτήτων, επιβαρύνει τους Ο.Τ.Α. με σοβαρά δικαστικά έξοδα, ενώ παρατείνει μία κατάσταση ανασφάλειας δικαίου, όχι μόνο για τους Ο.Τ.Α., αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους (άνδρες και γυναίκες) για τους οποίους η έκβαση της δίκης έχει ζωτική σημασία μιας και αφορά στην ουσία το δικαίωμα στην εργασία.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όσες και όσους συμβασιούχους έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται εμπράκτως πως η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τάσσεται υπέρ των εργαζομένων αλλά και υπέρ της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ενίσχυση της αυτοδυναμίας και της αυτοτέλειάς της.