Ανοίγουν σταδιακά οι χώροι πολιτισμού – Τα μέτρα για τους καλλιτέχνες

Το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λινά Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των δράσεων στον χώρο του πολιτισμού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού. Επίσης ανακοίνωσε αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ για τους πληττόμενους καλλιτέχνες και εργαζόμενους του χώρου και τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών από 13/5 στην ΕΡΓΑΝΗ.

Πότε ανοίγουν οι πολιτιστικοί χώροι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού οι χώροι πολιτισμού και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκινούν να επαναλειτουργούν σταδιακά αρχής γενομένης από τις 18 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι σε ένα από τα διαγγέλματα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη: 

  • Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι με την τήρηση αυστηρών μέτρων, ενώ μέχρι τότε θα έχουν εκδοθεί, όπως είπε, όλες οι σχετικές εγκύκλιοι. Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν επίσης να αρχίσουν πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα.
  • Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σινεμά με όριο πληρότητας 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.
  • Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα μουσεία. Ειδικά σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των μουσείων θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις δύο μέτρων και θα επιτρέπονται μόνο κλιματιστικά ανοιχτού κυκλώματος.

Μέτρα για τους καλλιτέχνες – εργαζόμενους στον πολιτισμό 

Αναφορικά με την οικονομική των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών, όπου θα ενταχθούν όσοι έχουν ΚΑΔ στο χώρο του πολιτισμού

Επίσης ανακοίνωσε ότι:

  • Από τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσων οι συμβάσεις έληξαν από 1/3 έως 20/3
  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε από 15/2 έως 29/2 μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ
  • Εντάσσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότη από 15/3 έως 20/4 και είχαν κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας
  • Εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • Η στήριξη για τις παραπάνω κατηγορίες θα συνεχιστεί και τον Μάιο
  • Από 13/5 θα αρχίσει να λειτουργεί πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», σημείωσε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν. Προανήγγειλε επίσης άμεση ψήφιση μέτρων κατά της πειρατείας.

Πηγή: tvxs.gr