Ανθρωποφαγία στο δήμο Θεσσαλονίκης

Φοβούμαι ότι η ανθρωποφαγία που καλλιεργούν στην πολιτική μας ζωή οι δεξιοί όλων των συνιστωσών επεκτείνεται ταχύτατα και σε άλλους χώρους. Η πρόσφατη συντονισμένη επίθεση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στην τέως πλέον αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, την κ. Λ. Λιάκου, με έκανε να νιώσω ντροπή.
Η κ. Λιάκου αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση σε διεθνή οργανισμό, θέση που έχει να κάνει και με την αντιδημαρχία που της είχε ανατεθεί. Και της ανατέθηκε ακριβώς λόγω των ειδικών σπουδών της. Κέρδισε τη θέση και υπέβαλε την παραίτησή της. Και τότε ξέσπασε ο σαματάς.
Ο υπεράνω όλων κ. Καλαφάτης, που η παράταξή του, ειδικά με δήμαρχο τον κ. Παπαγεωργόπουλο, έχει να επιδείξει μια σειρά αγράμματων και ανεπαρκών εν γένει αντιδημάρχων (δεν μένω σ’αυτά που αφορούν τη Δικαιοσύνη), «έλουσε» τη νεαρή δημοτική σύμβουλο και απέδωσε περίπου δόλο στην επιλογή της.
Αλλά αυτός δεξιός είναι δεξιά λαλεί. Όπως και ο άλλοτε εκλεκτός του κ. Μπουτάρη, ο κ. Ζέρβας που μας είπε ότι η κ. Λιάκου ήταν ουρανοκατέβατη και «σαλπάρισε για πολυτελέστερα λιμάνια». Αλήθεια, ο κ. Ζέρβας όταν έγινε αντιδήμαρχος, με απόφαση Μπουτάρη, ήταν φίρμα; Ποιος τον ήξερε στη Θεσσαλονίκη πέρα από μια παρέα συλλεκτών έργων τέχνης; Υπηρέτησε πάντως καλά τον Δήμο, έγινε γνωστός, στη συνέχεια μάλωσε με τον Γιάννη Μπουτάρη και έγινε υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Λοιπόν; Φυσικά, δεν κρύβει ότι η επίθεσή του έχει στόχο τον κ. Μπουτάρη και όσα μέλη της «Πρωτοβουλίας» δεν τον ακολούθησαν στην πορεία του. Ειλικρινά δεν περίμενα από ένα ευγενή άνθρωπο όπως έδειχνε να λέει αυτά: «Φταίει αυτός που τους επέλεξε: από το πουθενά στο μακρυά. Υποθέτω το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ο σχεδιασμός για το 2030 θα γίνεται πλέον από το City! Εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα και ένα καλό τυχερό και για τους υπόλοιπους που αγωνιούν (και προσπαθούν) για κάτι ανάλογο. Ο τελευταίος παρακαλώ να αφήσει την πόρτα …ανοιχτή γιατί επιτέλους κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί για την πόλη». Τον αδικεί αυτή η περίσσεια χολής…
Τέλος, με άφησαν κατάπληκτο εκείνοι με τους οποίους είχα και έχω φιλικές σχέσεις, κάποτε και συντροφικές. Οσο τα έβρισκαν με τον δήμαρχο ανέχονταν αρκετούς ουρανοκατέβατους αλλά και πλήρη εγκατάλειψη των αρχών της δημοτικής κίνησης τους, της «Πρωτοβουλίας». Αυτοί –το σημειώνω- δεν ήταν ουρανοκατέβατοι. Αλλά όταν έστησαν την «Πρωτοβουλία» είχαν ήδη διαγράψει μια καριέρα, επαγγελματική και πολιτική.
Από τον εκπρόσωπο της «Ανοιχτής Πόλης» περίμενα να είναι πιο ουσιαστικός. Η άποψη ότι μια νέα κοπέλα, με επιστημονική παρουσία, που εκλέχτηκε από τους Θεσσαλονικείς, δεν πρέπει να προχωρήσει επαγγελματικά και μάλιστα στο αντικείμενό της επειδή είναι αντιδήμαρχος, είναι μάλλον βιαστική. Η κοπέλα παραιτήθηκε. Δεν χρησιμοποίησε τη θέση, όπως αρκετοί τα μεταπολιτευτικά χρόνια, είτε για έδρες στο πανεπιστήμιο, είτε για καλοπληρωμένες μελέτες. Στο κόμμα που ανήκαμε δεν έχουμε στελέχη που εκτός από δημοτικοί σύμβουλοι πήραν και άλλες θέσεις ακριβώς επειδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι συμβατό αυτό, το επιτρέπει η ηθική μας, η δεοντολογία ή ό,τι άλλο καταλογίζουν στην κ. Λιάκου; Την διόρισε ο κ. Μπουτάρης ή την επέλεξαν για τα προσόντα της; Επ’ αυτού πρέπει να γίνει η συζήτηση και φυσικά με σεβασμό και στην άποψη της ίδιας, κάτι που περιφρονήθηκε και από δημοσιογράφους.
Εν τέλει, η παρουσία της κ. Λιάκου στον οργανισμό των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» θα βλάψει ή θα ωφελήσει την πόλη;
Οσο για τον κ. Μπουτάρη, τις πρακτικές και τις επιλογές του, υπάρχει πλουσιότατο πεδίο για επιθέσεις. Κάθε μέρα δίνει αφορμές, αλλά τόση φασαρία δεν ξαναείδα. Δεν θέλω να εικάσω άλλα για τόση μιζέρια.