Αντιδράσεις δικηγόρων για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου

Αντιδράσεων συνέχεια για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθώς δώδεκα δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι των Αθηνών προτείνουν να κατέλθει το δικηγορικό σώμα σε επιλεκτική – στοχευμένη αποχή από τις δίκες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εν λόγω δικηγόροι, ανάμεσα στους οποίους είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.), εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επαναφορά του συγκεκριμένου ενσήμου και προτείνουν σχετική αποχή. Όπως αναφέρουν: «η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος.

Μέχρι την κατάργηση της σχετικής ρύθμισης ή την – εκ νέου – κήρυξη της αντισυνταγματικότητάς της από τα δικαστήρια:

α) Όποιος μπορεί να πληρώσει, δεν έχει λόγο να μην ασκεί απευθείας καταψηφιστική αγωγή.

β) Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, στερείται την παροχή δικαστικής προστασίας, κατά παράβαση των άρθρων 8 § 1 και 20 § 1 του Συντάγματος”.

Ακόμη, αναφέρουν ότι “οι επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση:

– Δυσχεραίνουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης ενώπιον των δικαστηρίων, κατά παράβαση των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων.

– Δημιουργούν χαοτική κατάσταση στα δικαστήρια και εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μεταξύ των δικηγόρων, απομειώνοντας έτσι τις προοπτικές επιτυχίας του θεσμού για ταχεία, εξωδικαστική επίλυση των διαφορών”.

Κατόπιν αυτών, τάσσονται κατά μιας γενικής αποχής και προτείνουν “μια στοχευμένη αποχή σε “δίκες συμφερόντων του Δημοσίου”, που μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με πραγματικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό”.

Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι η αποχή μπορεί να υλοποιηθεί σε δίκες:

– Επί ενδίκων βοηθημάτων του Δημοσίου κατά ιδιωτών.

– Επί ενδίκων μέσων του Δημοσίου κατά ιδιωτών.