Αντιδράσεις στη Χαλκιδική για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία – Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Πολυγύρου Χαλκιδικής, καθώς πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ενταχθούν στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης παιδιά μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr, πριν από 20 μέρες περίπου εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο του Πολυγύρου μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, 27 ανήλικοι από τα Αφγανιστάν. Πρόκειται για ασυνόδευτα αγόρια και τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός τους να φθάσει τα 40.

Πριν από μια βδομάδα η Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι τα παιδιά αυτά θα ενταχθούν στα σχολεία του Πολυγύρου.

Τότε γονείς και κηδεμόνες του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Πολυγύρου εξέφρασαν αντιδράσεις. Εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των τριών σχολικών μονάδων, επισκέφθηκαν τη Διευθύντρια Β΄Εκπάιδευσης Χαλκιδικής, Αικατερίνη Τσέκου και διαμύνησαν ότι δε θα επιτρέψουν να μπουν στα σχολεία μαθητές μετανάστες που δεν έχουν πιστοποιητικά υγείας και δεν είναι γνωστή η ακριβής ηλικία τους.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, ο οποίος καλεί “όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τους φορείς της Χαλκιδικής να αντιταχθούν ενεργά απέναντι στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό που ακούσια ή εκούσια καλλιεργείται”.

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την εγκατάσταση σε ξενοδοχείο του Πολυγύρου ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που τελούν υπό την αιγίδα και την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, παρατηρούμε με δυσαρέσκεια και ανησυχία φαινόμενα έξαρσης ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Οι αντιδράσεις από συγκεκριμένη και μειοψηφούσα ομάδα του ντόπιου πληθυσμού ήταν από αρνητικές έως ξενοφοβικές και ρατσιστικές, που προσβάλουν την παράδοση του τόπου μας σε σχέση με τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που επιδεικνύει εδώ και χρόνια ο λαός μας απέναντι στους κατατρεγμένους των πολέμων. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα συνέβαλαν, δυστυχώς, και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου, που είτε από άγνοια, είτε σκόπιμα και προς άγρα ψήφων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραπληροφορούν τους πολίτες καλλιεργώντας όμως τη μισαλλοδοξία και στρώνοντας το έδαφος να δράσουν ακροδεξιά στοιχεία.

Θέση μας είναι ότι η ενημέρωση και η αποκατάσταση της αλήθειας είναι η μεγαλύτερη και πιο υπεύθυνη προτεραιότητα όλων των φορέων, των δημοκρατικών κομμάτων και των δήμων, προκειμένου να υπάρχει κοινωνική γαλήνη, αποδοχή των ανήλικων προσφύγων συνανθρώπων μας και επίδειξη της αλληλεγγύης μας. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η συνάντησή μας με τον δήμαρχο Πολυγύρου για την οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων επί του θέματος.

Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τους φορείς της Χαλκιδικής να αντιταχθούν ενεργά απέναντι στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό που ακούσια ή εκούσια καλλιεργείται”.