Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά φαινόμενα σε Ωραιόκαστρο και Παλαιόκαστρο

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου και του 5ου δημοτικού Ωραιοκάστρου, παραιτήθηκε, για λόγους ευθιξίας, από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου, ο Αθανάσιος Τσολακίδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου να προβεί σε κατάληψη του κτιρίου σε περίπτωση ένταξης-τοποθέτησης των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου:  «Δεν είμαι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτή την απόφαση» δήλωσε ο κ. Τσολακίδης, διευκρινίζοντας πως υπήρξε παρανόηση με τον τρόπο που γράφτηκε το δελτίο. «Έτσι όπως γράφτηκε το δελτίο Τύπου και στάλθηκε φαίνεται το δικό μου όνομα και τηλέφωνο. Εγώ δεν ήμουν καν εκεί, δεν είμαι αυτός που υπογράφει αυτή την απόφαση, τη δέχομαι ως κοινοποίηση. Όλοι νόμιζαν ότι εγώ ήμουν αυτός που υπέγραψα αυτή την απόφαση. Δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων με ύβρεις και απειλές» τόνισε.

Υβριστικά συνθήματα με σπρέι στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου

Νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι του δήμου αντίκρισαν σε όλους τους τοίχους της πρόσοψης του κτιρίου συνθήματα με ύβρεις κατά της διοίκησης του δήμου αλλά και προσωπικά κατά του δημάρχου. Άγνωστοι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εγραψαν με σπρέι συνθήματα, που φέρουν την υπογραφή των αναρχικών («αλφάδι«).

Φίλης: Μεμονωμένο φαινόμενο

Δεν είναι δυνατόν αυτό το μεμονωμένο φαινόμενο να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Υποστήριξε μάλιστα πως πίσω απ’ αυτές τις αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ανήκουν άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα να πάρουν θέση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πανε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο και κάλεσε μάλιστα τις τοπικές αρχές να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να τηρούν τη νομιμότητα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων.