«Ανυπολόγιστες οι ζημιές» σε περίπτωση νέων δονήσεων στο Καμποτόστο της Ιταλίας

«Πάνω από το σημείο του ρήγματος που έχει επανενεργοποιηθεί, στο Καμποτόστο της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται μεγάλο φράγμα. Σε περίπτωση νέων δονήσεων, πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας, Σέρτζιο Μπερτολούτσι, σε συνέντευξή του στη Rai, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όλες οι κατοικημένες περιοχές οι οποίες βρίσκονται δίπλα και κάτω από το φράγμα, στην περίπτωση κατά την οποία σημειωθεί μεγάλος σεισμός, να υποστούν «ανυπολόγιστες ζημιές», εξαιτίας της υψηλότατης ταχύτητας του μένους των υδάτων. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αν διαπιστωθεί αύξηση του κινδύνου, πρέπει να πληροφορηθεί άμεσα και με διαφάνεια ο πληθυσμός της περιοχής», εννοώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Εξάλλου, η Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν, στην κεντρική Ιταλία, νέες σεισμικές δονήσεις, το μέγεθος των οποίων θα μπορούσε να φτάσει και μέχρι τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει να τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση η κατάσταση των σχολικών και δημοσίων κτηρίων, όπως και των φραγμάτων. Σημειώνεται ότι από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα κάθε εικοσιτετράωρο καταγράφονται συνολικά πάνω από 500 δονήσεις στην κεντρική Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στο ξενοδοχείο Rigopiano, οι επιζώντες είναι έντεκα, εννέα εκ των οποίων απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία. Έχουν ανασυρθεί πέντε νεκροί και οι αγνοούμενοι είναι είκοσι τέσσερις. Στη λίστα των αγνοουμένων προστέθηκε σήμερα και ένας εργαζόμενος του ξενοδοχείου, με καταγωγή από την Αφρική. Και μπορεί οι πιθανότητες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες να μειώνονται ώρα με την ώρα, ωστόσο ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων των πυροσβεστών, Λούκα Βέρνα, θεωρεί πως οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες δεν έχουν ακόμη σβήσει εντελώς, καθώς πολλοί εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου δεν έχουν καταρρεύσει και μέσα σε αυτούς θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι από τους αγνοούμενους.