Απλήρωτοι εργαζόμενοι και απολυμένοι της «Μακεδονίας» ενημέρωσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι και απολυμένοι της εφημερίδας «Μακεδονία», όπου και ενημέρωσαν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, για τα τεκταινόμενα στο ιστορικό έντυπο της πόλης.

Τη συμπαράσταση της στους απλήρωτους εργαζόμενους της «Μακεδονίας» αλλά και τους απολυμένους δήλωσε λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

Οι δημοσιογράφοι μοίρασαν φυλλάδιο στο οποίο περιγράφεται η πορεία της εφημερίδας τα τελευταία χρόνια:

«Η επιχείρηση της εφημερίδας “Μακεδονία” (μεγαλομέτοχος Τζον Ρήγας, νομική εκπρόσωπος Βίκυ Σουλοπούλου, σύμβουλος διοίκησης Χασδάι Καπόν) δεν λέει να αποδεχθεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, στους οποίους τα οφειλόμενα φθάνουν σήμερα τα 11 μηνιάτικα! Οι εργαζόμενοι είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά και εξοργισμένοι.

Αντί δε η εργοδοσία να φροντίσει για την αποπληρωμή των οφειλόμενων, προχώρησε την Παρασκευή 2/12 σε απόλυση δύο εκ των εργαζομένων-δημοσιογράφων. Οι συγκεκριμένοι δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις και η εργοδοσία τους απηύθυνε έναν ωμό εκβιασμό: “ή υπογράφετε ατομικές ή απολύεστε”, συσχετίζοντας ευθέως τις απολύσεις με την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων. Ομολογεί με κυνικότητα την εκδικητικότητά της, ενώ οι απολύσεις των δύο συναδέλφων αποτελούν ευθέως μια πράξη τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού της εργοδοσίας, για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στη διαχείριση της ιστορικής εφημερίδας της πόλης.

Ας σημειώσουμε εδώ πάντως πως μέσα στα χρόνια της πιο σκληρής κρίσης ούτε τα χρήματα ούτε οι διευκολύνσεις έλειψαν από την εφημερίδα: Προ τριετίας πήρε 10,2 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση, ένα δάνειο 1,5 εκατ. από την Πειραιώς, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε στο ελάχιστο μετά τις αποχωρήσεις (εθελούσιες και μη) των μισών και πλέον εργαζομένων και την περικοπή των μισθών των υπολοίπων, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με μπλοκάρισμα των κατασχέσεων και ρύθμιση των οφειλόμενων μετά την τριετία. Παρ’ όλα αυτά εδώ και ένα χρόνο τα οφειλόμενα των τρεχόντων δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους αυξήθηκαν σε απαράδεκτα επίπεδα και έφτασαν τους 11 μήνες.

Η εργοδοσία της εφημερίδας “Μακεδονία” το μόνο που δείχνει να ξέρει είναι να εφαρμόζει όλη την αντεργατική γκάμα (πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, μειώσεις μισθών, μονομερείς περικοπές, απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, ατομικές συμβάσεις), αυθαιρετώντας, εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας.

Αποψίλωσαν την εφημερίδα, εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους, καταρρακώνουν την ενημέρωση. Ο αγώνας αφορά τον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, την ίδια την ενημέρωση.

 Η μοναδική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ιστορικά έντυπα ολόκληρης της χώρας και καλούμε τον δήμο Θεσσαλονίκης να προβληματιστεί για την κατάστασή της, να αντιδράσει και να βοηθήσει για την αποκατάσταση του κύρους της».