«Από αυτάρκεις κάποτε, σήμερα εισάγουμε το 25% των πουλερικών που καταναλώνονται»

«Τα τελευταία χρόνια κάνουν παρέλαση οι εισαγωγές πτηνών στην Ελλάδα» είπε ο Ανδρέας Χ. Δημητρίου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΙΝΔΟΣ, επισημαίνοντας τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, ενώ προ δεκαετίας η Ελλάδα ήταν σχεδόν αυτάρκης σε πτηνά, καθώς ποσοστό άνω του 90% της ζήτησης καλυπτόταν από την ελληνική παραγωγή, σήμερα «το 25% των πουλερικών που τρώνε οι καταναλωτές είναι εισαγόμενα».

Μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η GAIA Επιχειρείν, με θέμα «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου», ο κ. Δημητρίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι εάν δεν αναληφθεί δράση τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες και όλους τους εμπλεκόμενους, τότε «θα πάμε ακόμη χειρότερα».

Τόνισε ότι στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ο μικρός κλήρος, αλλά και η έλλειψη της έννοιας του συνεργάζεσθαι. Αντίθετα, στα Βαλκάνια ο κλήρος είναι μεγάλος και το κόστος της ενέργειας χαμηλό, ενώ παραμένουν μικρές οι μισθολογικές και ασφαλιστικές δαπάνες και οι φόροι βρίσκονται «σε χαμηλή πτήση».

Την ίδια στιγμή δίνονται ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα. Ο ίδιος επισήμανε ότι σε χώρες των Βαλκανίων υπάρχουν μεγάλες μονάδες πτηνοτροφείων, όπου εκτρέφονται από 100.000 έως και 250.000 πουλερικά, όταν στη χώρα μας οι μεγαλύτερες εκτροφές δεν ξεπερνούν τα 20.000 «κεφάλια».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «σύντομα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, αφού μέσα σε όλα τα άλλα στον κλάδο της πτηνοτροφίας, δεν γίνονται πια επενδύσεις» και πρόσθεσε σχετικά με την «υπερφορολόγηση» στην Ελλάδα, ότι «εάν δεν φτιάξουμε επιτέλους δυνατά συνεταιριστικά σχήματα και ισχυρές ομάδες παραγωγών, δεν θα καταφέρουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να επιβιώσουμε».

Όπως είπε, η Ελλάδα εισάγει από την Βουλγαρία, άνω των 400.000 τόνων δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιάλευρο και ηλιέλαιο), σημειώνοντας ότι  «το νούμερο αυτό πρέπει να χτυπήσει το κόκκινο καμπανάκι για την ελληνική φυτική παραγωγή».
Προσέθεσε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης διαφοράς στις τιμές, καθώς «από τη βόρεια Βουλγαρία στα Ιωάννινα, πληρώνουμε για μεταφορικά 30 ευρώ/τόνο, όταν με τελικό προορισμό τον ίδιο και αφετηρία τις Σέρρες, την Λάρισα και το λιμάνι της Πρέβεζας, τα αντίστοιχα κόστη είναι 25ευρώ/τόνο, 20 ευρώ/τόνο και άνω των 15 ευρώ/τόνο».

ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...