Από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών

Ανοίγει ο δρόμος αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών μετά και το συμφωνητικό μεταξύ της ΕΒΖ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών που θα καταβάλει τα οφειλόμενα για την καλλιεργητική περίοδο του 2017.

Βάσει της συμφωνίας ενεχυριάζονται περίπου 23.000 τόνους ζάχαρης προς 400 ευρώ τον τόνο, ποσότητα για την οποία η Τράπεζα θα καταβάλλει περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Ήδη από χθες συνεργεία της Συνεταιριστικής τράπεζας συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα από τους τευτλοπαραγωγούς σε όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ για να εγγραφούν μέλη έτσι ώστε να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται από την ΕΒΖ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες για όσους έχουν ήδη προσκομίσει τα έγγραφα τα οφειλόμενα μπορεί να καταβληθούν και αύριο. Παράλληλα έχουν καταβληθεί τα χρεωστούμενα σε ορισμένους Σερραίους αγρότες ήταν ήδη μέλη της Συνεταιριστικής.

Σε συμφωνία κατέληξε η σύσκεψη των τευτλοπαραγωγών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για το ζήτημα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου και το αν θα επιλέξουν οι παραγωγοί να υποστηριχθούν από την ΕΒΖ για να σπείρουν και φέτος τεύτλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι παραγωγοί δέχτηκαν να σπαρθούν 35.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ με τον τιμές να παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι.

Η ΕΒΖ θα δώσει τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα στους τευτλοπαραγωγούς για να ξεκινήσουν άμεσα καθώς όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν προχωρούν σε μια όψιμη καλλιεργητική περίοδο (η σπορά γίνεται συνήθως τον Φεβρουάριο) με αμφίβολα αποτελέσματα και για τους ίδιους και για την ΕΒΖ.