Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση της από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF) ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν τηρούσε τη συνθήκη. “Η μία πλευρά δεν την τηρούσε. Εμείς την τηρούσαμε, η άλλη πλευρά όχι”, ανέφερε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο”.

Από την πλευρά της η Ρωσία μιλά για “εντελώς ανεύθυνη” στάση την αποχώρηση απο τη συνθήκη για τα πυρηνικά. «Θεωρούμε ότι αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να υπονομευθεί με μονομερείς ενέργειες», προειδοποίησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

“Iδιαίτερα απρόσεχτο βήμα,” η αποχώρηση δήλωσε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. “Έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την θέση μας για την πρόθεση των ΗΠΑ [να εξέλθουν από την συμφωνία INF]. Νομίζουμε ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα απρόσεχτο βήμα,” δήλωσε ο Λαβρόφ στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα στην Λισαβόνα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρονταν για την διατήρηση της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι η συνθήκη αφοπλισμού χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

“Μαύρη μέρα” η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF

«Μαύρη μέρα» η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF γράφει η εφημερίδα Saechsische Zeitung ενώ προσθέτει ότι αν η κούρσα ξεκινήσει και πάλι, προπαντός η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών με την αποχώρηση από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. Μολονότι καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για την “κατάφωρη” παραβίαση της συνθήκης, τόνισε ότι “η κυβέρνηση Τραμπ διακινδυνεύει μια κούρσα εξοπλισμών και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα”.

Η Πελόζι ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον “δεν ενδιαφέρεται” να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ότι προσπαθούσε επί χρόνια να διατηρήσει τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. “Ας είμαστε ξεκάθαροι: αν υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την αρχίσει η Ρωσία. Για να είμαστε επίσης σαφείς, η Κίνα, καθώς επίσης και το Ιράν, δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη και καθεμιά από αυτές τις χώρες διαθέτει πάνω από 1.000 τέτοιους πυραύλους”, είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις ενέργειες της Κίνας αλλά αποκλειστικά και μόνο «με τις παραβιάσεις της Ρωσίας», ενώ έκανε λόγο για για «απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο πρόεδρος Τραμπ «ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία… αλλά το τανγκό θέλει δύο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ