Αποκαλύψεις για τον… μύθο της απόπειρας δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που καταρρίπτει τον… μύθο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Μάλιστα από την εφημερίδα η υπόθεση Πυθία, όπως είναι η κωδική ονομασία της ανυπόστατης χαρακτηρίζεται ως «υπόθεση παραπληροφόρησης μια υβριδική επιχείρηση που στόχευε στην εξιδανίκευση του πρώην πρωθυπουργού και στη δημιουργία ενός μύθου που τελικά έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Στη μαύρη και σκοτεινή αυτήν επιχείρηση έγινε και απόπειρα να εμφανιστεί η Ρωσία ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το Ισραήλ με την παράθεση ψευδών ανυπόστατων και χωρίς καμία απόδειξη περιστατικών πολλά από τα οποία αν όχι όλα δεν συνέβησαν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ το 213/15 Φεβρουαρίου 2009 εμφανίζει τους Ρώσους πράκτορες να αποτρέπουν την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού με τις ελληνικές αρχές να το πληροφορούνται εκ των υστέρων από Ρώσο πράκτορα μέσω αναξιόπιστης ελληνικής πηγής και όλα αυτά αρχικά να λαμβάνονται υπόψη ως σοβαρά.

Ωστόσο το λάθος της ΕΥΠ διορθώθηκε με ένα έγγραφο του τότε διοικητή της αφού είχαν προηγηθεί άλλα δύο έγγραφα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Επίκαιρα τον Ιούνιο του 2011 που υιοθετούσαν ουσιαστικά τη θεωρία της απόπειρας δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Ομως αυτό το τρίτο έγγραφο το οποίο απεκρύβη μέχρι σήμερα και έρχεται στο φως από την Εφ.Συν αλλάζει τα πάντα και γκρεμίζει τον μύθο.

Τι αναφέρει το αποκαλυπτικό έγγραφο

Σε άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού δελτίο ενημέρωσης με αριθμό 509 της 17ης Μαρτίου 2009 με θέμα Τρομοκρατία και με σχετικά τα ειδικά δελτία ενημέρωσης 53/13-1-2009 και 213/5-2 2009 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής ενημερώνει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκό πη Παυλόπουλο και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι:

1 «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών σάς γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται από πλευράς του Ρώσου Αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

2 «Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση.

Οι τρεις αποδέκτες του εγγράφου το παρέλαβαν αυθημερόν με υπογεγραμμένη απόδειξη παραλαβής.

Ουσιαστικά αυτό το τρίτο κατά χρονολογική σειρά ειδικό δελτίο ενημέρωσης αναιρεί τα δύο προηγούμενα σχετικά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της πηγής και καταλήγει με το συμπέρασμα ότι ο Ρώσος αξιωματούχος ο οποίος προσκόμισε το αρχικό πληροφοριακό υλικό στην ΕΥΠ επιχείρησε να παραπληροφορήσει τις ελληνικές αρχές.

«Είναι μάλλον εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι υπήρξε σκοπιμότητα από κύκλους που ήθελαν να χτιστεί αυτός ο μύθος όπως επί χρόνια συνεχίζεται να πλανάται και ο άλλος μύθος περί βέτο στο Βουκουρέστι σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO ένα βέτο που δεν ασκήθηκε ποτέ από την Ελλάδα» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών