«Απολογήθηκε» το Facebook για τη λογοκρισία της ιστορικής φωτογραφίας του «Napalm Girl»

Το Facebook «απολογήθηκε» για το λάθος του να λογοκρίνει την ιστορική φωτογραφία του «Napalm Girl» από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε «κοπεί» από σειρά λογαριασμών την Παρασκευή, περιλαμβανομένου αυτού της Νορβηγίδας πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, παραβίαζε τους όρους χρήσης του Facebook περί γυμνού. «Είναι δύσκολες αυτές οι αποφάσεις, και δεν παίρνουμε πάντα τις σωστές» γράφει ηη Σέριλ Σάντμπεργκ, chief operating officer του Facebook  σε επιστολή της προς την πρωθυπουργό της Νορβηγίας. «Ακόμα και με ξεκάθαρους όρους χρήσης, ο έλεγχος εκατομμυρίων δημοσιεύσεων κατά περίπτωση κάθε εβδομάδα είναι δύσκολος» πρόσθεσε. «Ωστόσο, σκοπεύουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα».

Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 1972 από τον Νικ Ουτ του Associated Press (έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ) και δείχνει παιδιά να τρέχουν ουρλιάζοντας για να ξεφύγουν από μια επίθεση με ναπάλμ. Στο κέντρο της βρίσκεται ένα γυμνό, εννιάχρονο τότε, κορίτσι, η Φαν Θι Κιμ Φουκ.

Όπως γράφει η Σάντμπεργκ, «κάποιες φορές, η παγκόσμια και ιστορική σημασία μιας φωτογραφίας σαν τον “Τρόμο του Πολέμου” είναι μεγαλύτερη από τη σημασία να κρατήσουμε το γυμνό εκτός του Facebook».

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένη από τη στροφή του Facebook. «Δείχνει πως βοηθά να χρησιμοποιείς τη φωνή σου για να πεις ότι “επιθυμούμε αλλαγή”» είπε στον κρατικό σταθμό NRK.