Απονομή χάρης ζητά ο Σνόουντεν από τον Ομπάμα

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και με κίνδυνο να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ, κάλεσε σήμερα τον  Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να του απονείμει χάρη. Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ  κατηγορείται για την κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων  της πρώην υπηρεσίας του, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις του ωφέλησαν τη χώρα.

«Ναι υπάρχουν νόμοι που λένε κάποια πράγματα, όμως ίσως για αυτό να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, η δυνατότητα απονομής χάριτος, για πράγματα που μοιάζουν παράνομα σε μια πρώτη ανάγνωση αλλά αν τα δούμε από ηθική σκοπιά, όταν δούμε τα αποτελέσματά τους, φαντάζουν αναγκαία, ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Σνόουντεν σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη λίγων λεπτών που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

«Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι δουν τα οφέλη, είναι σαφές ότι από το 2013 οι νόμοι στη χώρα μας έχουν αλλάξει. Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και ο πρόεδρος, όλος ο κόσμος άλλαξε την πολιτική του μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Παράλληλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη ότι κάποιος πληγώθηκε» από τα όσα έφερε στο φως ο ίδιος.

Τον Ιούλιο η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να τεθεί η υπόθεση του Σνόουντεν στο αρχείο, τονίζοντας ότι εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να δικαστεί «και όχι να κρύβεται πίσω από ένα αυταρχικό καθεστώς».