ΣΜΕΘ: Νίκη για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικής εκπαίδευσης η απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ

Μια μεγάλη νίκη για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικής εκπαίδευσης θεωρεί το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης την απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία εξαιρούνταν από τις διατάξεις σχετικά με την ασφάλιση των εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

«Μετά από σχεδόν 6 μήνες, η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων των μερικά απασχολούμενων εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών αποσύρθηκε. Με την εγκύκλιο αυτή, οι καθηγητές ιδιωτικής εκπαίδευσης εξαιρούνταν εντελώς αυθαίρετα από τις διατάξεις σχετικά με την ασφάλιση των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Η εγκύκλιος προέβλεπε ότι δεν θα ασφαλιζόμασταν πλέον με βάση τις ημέρες εργασίας μας –όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι- αλλά κατ’ αναλογία με τις εβδομαδιαίες ώρες μας στη δουλειά», αναφέρει η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών.

«Αν ο νέος τρόπος υπολογισμού εφαρμοζόταν, το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους καθηγητές θα ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους η μείωση των ενσήμων τους για ίδιες ώρες εργασίας, ενώ θα υπήρχαν και περιπτώσεις που τα ένσημα θα μειώνονταν ακόμα και στο μισό! Τεράστια προβλήματα θα δημιουργούνταν καθώς πολύ μεγάλος αριθμός καθηγητών δεν θα δικαιούνταν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι, ενώ προφανώς για όλους θα δημιουργούνταν πρόβλημα σε σχέση με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και στοιχειώδους ασφάλισης και περίθαλψης. Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα- και δυστυχώς ήμασταν το μόνο σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια πανελλαδικά που το έκανε αυτό. Ξεκινήσαμε μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης με κείμενα, αφίσες και άλλο έντυπο υλικό, ενημερώνοντας και καλώντας τους συναδέλφους να παλέψουμε όλοι μαζί μέχρι την οριστική απόσυρση αυτού του μέτρου. Χρησιμοποιήσαμε κάθε μέσο που είχαμε στα χέρια μας: Από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, την αποστολή υπομνημάτων στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, και κυρίως τις κινητοποιήσεις μας: Από τον Ιανουάριο που δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος μέχρι σήμερα, το σωματείο μας πραγματοποιούσε κάθε εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιήσαμε και δύο κινητοποιήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης», τονίζεται.

«Η νίκη αυτή, είναι πάρα πολύ σημαντική, και όχι μόνο για τους καθηγητές στα φροντιστήρια: Είναι μια νίκη για όλους τους εργαζόμενους, και κυρίως για το πιο χτυπημένο κομμάτι, αυτό των μερικώς απασχολούμενων, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου μας. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι αποδεικνύεται ότι κανένα μέτρο, καμιά επίθεση δεν είναι δεδομένο ότι θα περάσει. Ότι οι εργαζόμενοι, όταν το αποφασίσουμε και οργανωθούμε, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες απέναντι σε κράτος και εργοδοσία. Το Σ.Μ.Ε.Θ. βγαίνει πιο δυνατό από αυτόν τον αγώνα. Η νίκη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες σημαντικές επιτυχίες του σωματείου μας, με τελευταία τον αγώνα στα φροντιστήρια «Μπαχαράκης». Τα όπλα μας και σε αυτόν και στους προηγούμενους αγώνες είναι τα ίδια: Η αποφασιστικότητα, η αυτοοργάνωση και η πίστη στις δυνάμεις των εργαζομένων, στο συλλογικό αγώνα και τη μαχητική διεκδίκηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.