Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ: Οργή Σαμαρά μετά το διπλό άδειασμα από Μητσοτάκη

Φαίνεται ότι άρχισαν τα… όργανα στη ΝΔ μετά το πολιτικό «άδειασμα» που θεωρεί ότι δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και διαπρεπής μακεδονομάχος, Αντώνης Σαμαράς.

Δύο είναι οι πηγές της οργής Σαμαρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του tvxs.gr: Η πρώτη είναι η αναζωπύρωση των σεναρίων για κεντροαριστερή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε για τις Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου – σενάρια, τα οποία φρόντισε να επανατροφοδοτήσει την Κυριακή με την συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θολές δηλώσεις του περί της προεδρικής εκλογής.

Είναι γνωστές οι βλέψεις του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με το περιβάλλον του, «δεν υπήρξαν ποτέ… αυτοφυείς» καθώς συνοδεύονταν από προεκλογικές υποσχέσεις που του είχε δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξ ου προφανώς και οι σκληρές βολές που εξαπολύει το «σαμαρικό» site antinews.gr προς το Μαξίμου προειδοποιώντας με «εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει» στην ΝΔ εάν ο Μητσοτάκης προχωρήσει όντως σε κεντροαριστερή επιλογή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας (βλέπε και παρακάτω).

Η δεύτερη πηγή της οργής του Σαμαρά είναι ο ορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν, προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και, εξ αυτού, έχων πλέον υπό την εποπτεία του και μια σειρά ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Είναι επίσης γνωστό πως έως και μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες και για την θέση του επιτρόπου. Ήταν μια θέση που ο ίδιος θεωρούσε «κλειδωμένη», μαζί με την προϋπόθεση να αναλάβει την θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν. Το ταξίδι όμως ματαιώθηκε οριστικά – και οι προσδοκίες του μεταφέρθηκαν ξανά στην Προεδρία της Δημοκρατίας – στην πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του είπε ότι επικοινώνησε προσωπικά με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν και εκείνη του ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στους σχεδιασμούς της και δεν εξυπηρετούσε τις ισορροπίες στην σύνθεση της νέας Επιτροπής το να δώσει στον επίτροπο της Ελλάδας χαρτοφυλάκιο κύρους και αντιπροεδρία. Ως εκ τούτου, κρίθηκε πως μια μετάβαση Σαμαρά στις Βρυξέλλες σε θέση χαμηλού βεληνεκούς Επιτρόπου «δεν άρμοζε στο πολιτικό κύρος» του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά όμως και την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες πως ο Μαργαρίτης Σχινάς αναλαμβάνει πόστο αντιπροέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «πούλησε… στεγνά», κατά την ακριβή έκφραση βουλευτή που συνομιλεί καθημερινά μαζί του. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν «αντάξιο» του πρώην πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που τόσο επιθυμούσε, ήδη από τις 20 Ιουλίου του 2019, το «άδεισμα» φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο.

«Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας στη νέα επιτροπή δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από έναν πρώην πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μία επιτροπή» είχε δηλώσει χαρακτριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας.