Αρωγός στη θεραπεία του καρκίνου παχέος εντέρου η ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική εξαίρεσης του όγκου είναι αυτή που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου τονίσθηκε κατά τη διάρκεια του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής και Διεθνούς Χειρουργικού Φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο που θα ολοκληρωθεί αύριο, ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις νέες και τις κλασσικές τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής ογκολογίας, που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλάσιες των άλλων τεχνικών. Με το πλέον σύγχρονο χειρουργικό ρομπότ ‘da Vinci Si’, το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη, αποκτήσαμε εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική του παχέος εντέρου στη Β. Ελλάδα και τα αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα με τα αποτελέσματα των μεγαλύτερων διεθνών κέντρων. Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά βάση χειρουργική. Η αφαίρεση του νεοπλάσματος θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος μιας πετυχημένης θεραπευτικής στρατηγικής, ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο χειρουργός Χάρης Κωνσταντινίδης, διδάκτορας του ΑΠΘ και διευθυντής του τμήματος ρομποτικής γενικής χειρουργικής και ογκολογίας, ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησαν γιατροί, το ρομποτικό σύστημα προσφέρει στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου τρισδιάστατη εικόνα, σε μεγέθυνση περίπου 15-20 φορές, άρα εξαιρετικές συνθήκες όρασης και λεπτομερέστατου καθαρισμού των λεμφαδένων, γεγονός που αποτελεί μια από τις βασικότερες απαιτήσεις της ογκολογικής χειρουργικής.

Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια, πετυχαίνοντας ακόμα και τους πιο δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Αυτές οι δυνατότητες έχουν ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις όγκων, που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, αφού η χρήση του ρομπότ μειώνει δραματικά την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας (παρά φύσην έδρας).

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο ασθενής απολαμβάνει και τα γενικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας, που είναι οι πολύ μικρές τομές, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές), την ταχύτερη ανάρρωση και την πλήρη σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ. Ακόμα ο ασθενής έχει λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης και κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού.

Να σημειωθεί ότι η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο στις επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τείνει να υποκαταστήσει σταδιακά τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση σπάνια προτείνεται πλέον από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα.

Μικρότερο το κόστος

«Το σύνολο σχεδόν των ανάλογων επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν και πρέπει να γίνονται ρομποτικά για την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύσην έδρας) σε καρκινώματα, που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό. Με την ρομποτική αφαίρεση αυτό αποφεύγεται σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Το δε κόστος είναι μικρότερο από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, διότι απαιτεί μικρότερη νοσηλεία, υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές , δεν απαιτεί ΜΕΘ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών φεύγει από την κλινική την 5η μέρα και οι ασθενείς είναι πλήρως κινητοποιημένοι και σιτιζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα το κόστος μιας επέμβασης ρομποτικής χειρουργικής για την αφαίρεση όγκου παχέος εντέρου είναι το 1|3 περίπου από ό,τι στην Αθήνα και δέκα φορές μικρότερο από τα κέντρα του εξωτερικού», συμπλήρωσε ο κύριος Κωνσταντινίδης.

Να τονιστεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα στις μέρες μας. Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50, ενώ αφορά και τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι στις δυτικές χώρες αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεις νόσους.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπών, η φτωχή δίαιτα σε φυτικές ίνες, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το ιστορικό γυναικολογικών καρκίνων, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η ύπαρξη πολυπόδων.

Τα κύρια πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι η αναιμία, η αποβολή αίματος στα κόπρανα και η αλλαγή των  συνηθειών του εντέρου, ενώ η πρόληψή του γίνεται με την ευρεία χρήση της κολονοσκόπησης μετά την ηλικία των 45 ετών και κάθε 5ετία.