Art Thessaloniki: ο πολιτισμός ως μοχλός εκκίνησης της οικονομίας

Ένα σύγχρονο παζάρι τέχνης αλλά με έργα υψηλής ποιότητας θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στα περίπτερα 10 και 9 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στην 1η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τον γκαλερίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Παντελή Τσάτση, θα συμμετάσχουν 25 γκαλερί με έργα 300 καλλιτεχνών από εννέα χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία), 25 μουσεία, ινστιτούτα σχολές και Art Fairs, ενώ θα υπάρξουν και μια σειρά παράλληλες δράσεις.

«Η ΔΕΘ ανέκαθεν διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τη ΔΕΘ γεννήθηκαν φεστιβάλ-θεσμοί, που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η εταιρεία προσπαθεί να συμβάλει στην παραγωγή του πολιτισμού, συμμετέχοντας στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων, αλλά και προχωρώντας σε συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης και όχι μόνο, όπως το ΚΘΒΕ και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

«Ξεκινάει ένα τρένο με 25 γκαλερί και την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε κι άλλα βαγόνια» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Παντελής Τσάτσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως όραμα τη διοργάνωση της έκθεσης, το οποίο ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι μοχλός εκκίνησης της οικονομίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου περιέγραψε την έκθεση ως ένα σύγχρονο παζάρι τέχνης, αφού οι γκαλερί έρχονται για να πουλήσουν τα έργα τους, αλλά υψηλής ποιότητας. Ανέφερε επιπλέον ό,τι έγινε κάλεσμα σε 2500 γκαλερί από την Ανατολή και όχι από την Ευρώπη ενώ επισήμανε πως στόχος τους είναι η ανταλλαγή καλλιτεχνών, «οι γκαλερί από τις ξένες χώρες να πάρουν έναν Έλληνα καλλιτέχνη (σ.σ. έργα του) μαζί τους».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής δήλωσε ευτυχισμένος γιατί «στο καλεντάρι μας εντάσσεται μια έκθεση που διεκδικούσαμε πολλά χρόνια. Στην Αθήνα γίνεται 21 χρόνια», και πρόσθεσε πως σκοπός τους είναι η Art Thessaloniki να εξελιχθεί μία από τις πιο διεθνοποιημένες εκθέσεις μέχρι το 2020.

Η 1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και πολυάριθμων φορέων της πόλης.

img_20161129_125719

Η 1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair

Στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω γκαλερί: AGATHI KARTALOS (Athens, Greee), AROSITA Gallery (Sofia, Bulgaria), ARTFORUM Gallery (Thessaloniki, Greece), Artis Causa Gallery (Thessaloniki, Greece), Artshot Sophia Gaitani (Athens, Greece), Chili Art Gallery (Athens, Greece), EPsilon Art Gallery (Loutraki, Greece), F Fine Art Gallery (Moscow, Russia), GALERİ BİNYIL (Istanbul, Turkey), Galerie Iraqui (Moscow, Russia), Gallery Armos (Serres, Greece), GALLERY ERSI (Athens, Greece), GuruShots (Tel Aviv, Israel), HIRO GALLERY (Tokyo, Japan), kaplanon galleries, Contemporary Art (Athens, Greece), Kappa art gallery (Thassos, Greece), Kivo Art Gallery (Skiathos, Greece), LOS ART Gallery (Symi, Greece), MELKART GALLERY (Paris, France), New Moment Gallery (Belgrade, Serbia), P gallery | sculpture (Athens, Greece), PAPATZIKOU GALLERY (Veria, Greece), Pg Art Gallery (Istanbul, Turkey), UFOFABRIK (Moena, Trento, Italy), Vlassis Art Gallery – ArtNoise (Thessaloniki, Greece)

Τιμώμενοι Καλλιτέχνες της Art-Thessaloniki θα είναι ο γλύπτης Θόδωρος και ο ζωγράφος Νίκος Σαχίνης, ενώ η έκθεση πλαισιώνεται από ένα δυναμικό και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι εξής μουσειακές εκθέσεις:

-Jewish Museum, επιμέλεια Drorit Gur Arie (Director of Petach Tikva Museum of Art), Tel Aviv

-«outsider art / έκκεντρη τέχνη», επιμέλεια Παύλος Βασιλειάδης,  Σάνια Παπά

-«Άλλοι – Άλλοτε – Τώρα» , επιμέλεια Χάρης Σαββόπουλος, Λουΐζα Αυγήτα

-Collector’s eye Ι, ο εικαστικός Μάριος Πράσινος με έργα, χαρακτικά και πρωτότυπα βιβλία και η εγκατάσταση του Χρήστου Αντωναρόπουλου, συλλογή Κωστόπουλου, επιμελητής Μάνος Στεφανίδης

-Collector’s eye ΙΙ, contemporary art collection, συλλογή Άρις Στοΐδης, επιμέλεια Μαρία Κενανίδου

Περισσότερες πληροφορίες για το υπόλοιπο πρόγραμμα της έκθεσης εδώ

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη: 17.00-22.00

Παρασκευή: 14.00-21.00

Σάββατο-Κυριακή: 11.00-21.00

Ημερήσια εισιτήρια:

Ενήλικες: 5 ευρώ

Παιδιά: 3 ευρώ

Φοιτητές ΑΣΚ Τεχνών: 3 ευρώ

Ιστορικοί τέχνης: είσοδος ελεύθερη