«Αθέμιτες πρακτικές από τη Lufthansa»

Πενήντα ευρωβουλευτές σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες, ανάμεσά τους και η ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνυπογράφουν   την προφορική ερώτηση για τις αθέμιτες πρακτικές  της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, που συζητήθηκε χθες (25/10/2017) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Εδώ και 2 χρόνια η Lufthansa έχει επιβάλει αυθαίρετα πρόσθετη χρέωση 16 ευρώ ανά εισιτήριο ως «κόστος  διανομής» για τα εισιτήρια που αγοράζονται μέσα  από παγκόσμιες πλατφόρμες σύγκρισης, κράτησης και αγοράς. Αν ο καταναλωτής θέλει να αποφύγει το πρόσθετο «χαράτσι» πρέπει να αγοράσει το εισιτήριο αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας, χάνοντας όμως έτσι τη δυνατότητα να  συγκρίνει τιμές. «Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα και επέκρινε την Κομισιόν ότι κάνει τα στραβά μάτια, αφού εδώ και δυο  χρόνια, παρά τις καταγγελίες επιβατών και ταξιδιωτικών πρακτόρων,  δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια εις βάρος της  εταιρείας.

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

«Αναρωτιέμαι:  τι άλλο πρέπει να γίνει για να δράσει επιτέλους η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού;  Η πρόσθετη χρέωση που αυθαίρετα αποφάσισε να επιβάλει το 2015 η Lufthansa  επιβαρύνει υπερβολικά τους επιβάτες. Και ταυτόχρονα τους εκβιάζει. Γιατί, αν οι επιβάτες θέλουν ν’ αποφύγουν την πρόσθετη χρέωση, πρέπει να κάνουν κράτηση μέσω της δικής της πλατφόρμας, χωρίς να  μπορούν να κάνουν σύγκριση τιμών.

Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του μονοπωλίου και του αθέμιτου ανταγωνισμού, τότε τι είναι; 

Γιατί, λοιπόν, η Επιτροπή εδώ και δυο  χρόνια κάνει τα στραβά μάτια σ’ αυτόν τον μονοπωλιακό εκβιασμό σε βάρος των καταναλωτών, των ταξιδιωτικών πρακτόρων, του τουρισμού και όλου του κλάδου των μεταφορών;»

Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που απάντησε εκ μέρους της Κομισιόν, αν και το θέμα δεν αντιστοιχεί στο χαρτοφυλάκιό του, περιορίστηκε να  πει ότι «διεξάγεται έρευνα», χωρίς να δώσει καμιά ένδειξη για την κατεύθυνσή της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από την 1/9/2015, οπότε  η Lufthansa  επέβαλε την πρόσθετη χρέωση, έχουν γίνει τέσσερις καταγγελίες στην Κομισιόν. Το χειρότερο είναι ότι και άλλοι αερομεταφορείς προτίθενται να μιμηθούν τη γερμανική εταιρεία, ενώ εταιρείες  τρίτων χωρών θεσπίζουν μέτρα που εμποδίζουν σε ιστοσελίδες με έδρα στην Ε.Ε. να παρέχουν σύγκριση στις τιμές των εισιτηρίων.