ΑΤΕΙΘ: Το υπουργείο δίνει θέσεις προσωπικού χωρίς πιστώσεις

Την απάντηση του στο υπουργείο Παιδείας που επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες των ΑΕΙ για την καθυστέρηση προκήρυξης των 1.000 θέσεων εργασίας που έχουν εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία για τη στελέχωση των ιδρυμάτων, έδωσε το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, η διεκδίκηση θέσεων αποτελεί μόνιμο αίτημα των υποστελεχωμένων ιδρυμάτων στα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί νέες προσλήψεις τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ έχουν πληγεί σφόδρα από τις συνεχείς αποχωρήσεις προσωπικού. «Είναι εύλογο όμως, ότι οι θέσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πιστώσεις, διαφορετικά η προκήρυξη τους ισοδυναμεί με μία θνησιγενή διαδικασία που προάγει μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα. Η ιδιότυπη αυτή σκιώδης κατανομή θέσεων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., αλλά και η υπόσχεση άλλων τόσων, αν δεν συνοδεύονται από την εξασφάλιση αντίστοιχων πιστώσεων οδηγεί σε περιδίνηση και πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων», τονίζει το ΑΤΕΙΘ.

Επισημαίνει, παράλληλα, την ουσιαστική άρνηση –από πλευράς υπουργείου- χρήσης των αποθεματικών των ιδρυμάτων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, κάτι που έχει ζητηθεί από το ίδρυμά εδώ και επτά μήνες και έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει ομαλά το νέο εξάμηνο.

Το ΑΤΕΙ-Θ, συμπληρώνει, με έμφαση έχει ζητήσει την κάλυψη των 49 θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού που απαιτούνται για τη στοιχειώδη λειτουργία των τμημάτων του και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη ολιγωρία», καθώς «μόνο 197 από τις 500 θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, από τις 364 θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στα 22 πανεπιστήμια και τις 136 θέσεις στα 13 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, βρίσκονται προς δημοσίευση 158 προκηρύξεις για 8 πανεπιστήμια και 39 προκηρύξεις για 4 ΤΕΙ, αντίστοιχα».