Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2018 με δωρεάν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2018 μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δωρεάν εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που ξεκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου.

Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από 75.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.​

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με τίτλο: «Τρεις φωνές χιλιάδες χιλιόμετρα» με τους Αρετή Κετιμέ, Εύη Σιαμαντά, Πάνο Ζώη και τη συνθέτρια του προγράμματος με την επταμελή ορχήστρα της Σοφία Νάτσιου.

Ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση με αφετηρία την παραδοσιακή μουσική διαφόρων λαών του κόσμου.Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τα μεσάνυχτα

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης


Συναυλία στο κεντρικό αίθριο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τίτλο «Από το Broadway στο Hollywood». Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια διεθνούς ρεπερτορίου (ώρα έναρξης 21:30).

Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό έως τις 21.15 [Ωράριο λειτουργίας Δευτ.-Κυρ. 8.00-20.00]. Είσοδος ελεύθερη στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 21.15. Συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ωδείο Αρχαίας Αγοράς | Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Μουσική βραδιά με μέλη του σχήματος «Διαχρονικό” με τραγούδια σε στίχους και μουσική του Χρήστου Βερνάρδου και έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 21:00 έως τις 23:30

Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου | Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Μουσική εκδήλωση. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 21:00 έως τις 23:30.

Ροτόντα | Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Άνοιγμα της Ροτόντας για το κοινό εκτός της κανονικής λειτουργίας . Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:30 έως 23:00

Αποθήκες Μύλων Αλλατίνι (Προαύλιος χώρος γραφείων ΕΦΑΠΕΘ) | Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Καλλιτεχνική εκδήλωση στον κήπο των γραφείων της, στον προαύλειο χώρο των αποθηκών του διατηρητέου συγκροτήματος Μύλων Αλλατίνι.Δραματική αφήγηση ποιητικού λόγου θα επενδύει προβολή των αρχαιολογικών τοπίων στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και υπό τους ήχους μουσικών οργάνων θα εκτυλίσσεται θεατρικό δρώμενο κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού και επιτόπια εικαστική δημιουργία.Ώρες :20:30 έως 23:30

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Επταπύργιο | Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Βραδιά ποίησης και μουσικής με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη σε απαγγελία (Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου) και τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε συναυλία (έργα για πιάνο του L.V. Beethoven) . Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 21:00.