Αύριο ο εορτασμός για την απελευθέρωση της πόλης το 1944

Αύριο θα εορταστεί επίσημα για πρώτη φορά, με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, η επέτειος της 30ής Οκτωβρίου του 1944, που καθιερώθηκε ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει ξεναγήσεις στα σημεία όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.15 το πρωί θα γίνει επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα μιλήσουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.  Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος που κατάρτισε ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα γίνουν τρεις ξεναγήσεις στα σημεία της πόλης όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, που θα ξεκινήσουν από το Δημαρχείο στις 12.00 στις 12.30 και στις 13.00, αντίστοιχα. Τις ξεναγήσεις θα πραγματοποιήσουν η δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος και ο ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης Μάνος Μαλαμίδης, μέλη της οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944.

Στις 13.30 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης, στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ως νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Νίκης, και στην οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποδώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ής Οκτωβρίου 1944». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν δρώμενο με απαγγελία ποιημάτων, εμπνευσμένων από την περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης της πόλης μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, κατά την άφιξη των πολιτών που θα πάρουν μέρος στις ξεναγήσεις

Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής». Θα μιλήσει η δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, με θέμα «30 Οκτωβρίου 1944, η πόλη ελεύθερη ‘’Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν […]’’» και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, TV100.

Μετά την πανηγυρική εκδήλωση θα εγκαινιαστεί, στο φουαγιέ του δημαρχείου,έκθεση τεκμηρίων και αρχειακού υλικού από το ιστορικό και συλλεκτικό αρχείο του Μάνου Μαλαμίδη, στο φουαγιέ του Δημαρχείου με τίτλο «30/10/1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη – 30/10/2016: Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής».