Αυγουστιάτικη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Oι πρώτες εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν μάλλον κακές. Το πτωτικό σερί του Αυγούστου – αρνητικά έκλεισαν οι δέκα στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις – συνεχίστηκε έως και την Παρασκευή.

Το χρηματιστήριο έχασε και το «ψυχολογικό όριο» των 800 μονάδων καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,85% ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχασε 5,7%.

Από τις αρχές Αυγούστου δε, υποχωρεί σε ποσοστό 11,99%, κι αυτό ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 29,14%

Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν με τους επενδυτές να μειώνουν σταθερά τις θέσεις τους. Μεγάλος χαμένος ο τραπεζικός κλάδος που έχει χάσει 24%.

Η ελληνική αγορά δείχνει μοναχική αφού δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες και εξαφάνισε τα κέρδη που είχαν δημιουργηθεί πριν από τις εκλογές. Συγκεκριμένα 6,2 δις ευρώ, εξανεμίστηκαν μέσα σε 10 μέρες.

Σε γενικές γραμμές η παγκόσμια οικονομία δείχνει να χάνει στροφές, ωστόσο, σε ελληνικό επίπεδο οι αγορές επηρεάζονται και από το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ίσως οι αγορές να περιμένουν ένα θετικό μήνυμα από αυτό το πεδίο, χωρίς, ωστόσο, αυτό να υπάρχει.

Οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών δεν ήταν θετικές και το Eurogroup στο πρώτο του μήνυμα μετά τις εκλογές είπε «όχι» στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.