Αυτοκριτική και προβληματισμός στις ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ…

Σε κλίμα αυτοκριτικής και προβληματισμού διεξάγονται οι ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, με αντικείμενο τον απολογισμό των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επίσης έχει ξεκινήσει και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μέσα από κομματικές διαδικασίες, και σε τοπικό επίπεδο, θα συζητηθούν όλες οι πιθανές υποψηφιότητες: των νυν βουλευτών, των πολιτευτών και των στελεχών που φιλοδοξούν να δοκιμαστούν στη μάχη του σταυρού των εθνικών εκλογών. Οι νυν βουλευτές σίγουρα δικαιούνται, αν το θέλουν, να είναι ξανά στους συνδυασμούς. Για τους πολιτευτές θα υπάρξει αξιολόγηση, όπως βέβαια και για τα νέα στελέχη, ιδίως για όσα προέκυψαν πρόσφατα, μέσα από τις διαδικασίες διεύρυνσης και την Προοδευτική Συμμαχία.

Ωστόσο υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που θέλουν, ή θα ήθελαν αν προταθούν, να είναι υποψήφιοι βουλευτές και το δεύτερο έχει να κάνει με τους επικεφαλής των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Επί παραδείγματι, θα είναι υποψήφιοι βουλευτές ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κατερίνα Νοτοπούλου; Οι απόψεις διίστανται.

Για το πρώτο και την Προοδευτική Συμμαχία, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το εγχείρημα δεν «έδωσε» στον ΣΥΡΙΖΑ και πως οι υπουργοποιήσεις των Τόλκα, Μωραΐτη και Θεοχαρόπουλο έδιωξαν κόσμο και ψηφοφόρους. Αντίθετα άλλοι υποστηρίζουν πως η Προοδευτική Συμμαχία «έσωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ από την περίφημη «στρατηγική ήττα» που επιδίωκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι επικεφαλής πρέπει να αφιερωθούν αποκλειστικά στα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα και να δημιουργήσουν τις βάσεις για την επόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλοι θεωρούν ότι «λαμπερά» πρόσωπα, όπως της Νοτοπούλου ή της Δούρου, πρέπει να πάρουν μέρος στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Όσο για το κλίμα στις ανοιχτές συνελεύσεις, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είναι κλίμα περίσκεψης, προβληματισμού και κριτικής, αλλά όχι εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Υπάρχει έντονος πολιτικός λόγος για τα λάθη αλλά δεν υπάρχει λαθολογία. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν δείχνει να μπορεί να ανασάνει από την βουτιά των ευρωεκλογών. Η δεινότητα του κόμματος πάντως θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα βγει να κολυμπήσει στην προεκλογική τρικυμία των εθνικών εκλογών…

Φ.Δ.