Casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

O πολιτικός πόλεμος για το σκάνδαλο της Novartis μεταφέρεται ξανά σήμερα στη Βουλή με μια εξώφθαλμη ντρίπλα τακτικής από το μέτωπο ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και με δύο νέα «χαρτιά» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας το πρόσωπο της ημέρας στην δεύτερη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής κατά Παπαγγελόπουλου θα έπρεπε να είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής – ο ισχυρός άνδρας της Novartis που, σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν το πρόσωπο που μοίραζε το χρήμα από τα μαύρα ταμεία της φαρμακοβιομηχανίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis ορίστηκε να είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα εξετάσει η προανακριτική και το όνομά του έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο ακόμη εάν η κατάθεσή του θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα, καθώς προηγουμένως η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει επί του αιτήματος του ΚΙΝΑΛ να εξαιρεθούν από την επιτροπή οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι προτάθηκαν και ως μάρτυρες. Πρόκειται για την, θεσμικά οριακή, ντρίπλα τακτικής που έκαναν από κοινού Κίνημα Αλλαγής και Νέα Δημοκρατία και η οποία αποτελεί casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη χθες ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι πρόκειται για κίνηση που στην πράξη αποτελεί επιχείρηση «συσκότισης και  συγκάλυψης» του πραγματικού σκανδάλου, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στόχος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι «ο σκόπιμος αποκλεισμός από την επιτροπή, πριν καταθέσει ο Φρουζής, «δύο στελεχών που γνωρίζουν βαθιά το σκάνδαλο της Novartis», ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την Βουλή έστειλε σκληρό μήνυμα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: Κάλεσε την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «να μην τολμήσουν να επιμείνουν στην αθλιότητα να εξαιρέσουν, από μέλη της επιτροπής, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», προειδοποιώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα εξουδετερώσει την επιτροπή.

Το αντεπιχείρημα από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι πως από την στιγμή που η επιτροπή έχει πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες «δεν γίνεται κάποιοι να είναι και εισαγγελείς και μάρτυρες». Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ τελική απόφαση δεν είχε ληφθεί και, τουλάχιστον από την πλευρά της ΝΔ, εμφανιζόταν ανοιχτό και το σενάριο να μην αποφασιστεί ο πλήρης αποκλεισμός των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή, αλλά να εξαιρεθούν μόνον όταν έρθει η στιγμή να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η τελική στάση της πλειοψηφίας θα καθορίσει και τις αποφάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως ήδη η επιτροπή οδεύει προς αυτοακύρωση μετά από δύο καθοριστικές εξελίξεις – την απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης που είχε υποβάλει κατά της Ελένης Τουλουπάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος και την αποκάλυψη της αναφοράς των εισαγγελέων διαφθοράς περί καταγγελιών εκβιασμού του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι δύο αυτές εξελίξεις αποτελούν και τα δύο χαρτιά που σχεδιάζουν να βγάλουν στην σημερινή συνεδρίαση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο θα είναι το αίτημα να διαβιβαστεί στην Βουλή το σκεπτικό με βάση το οποίο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών το αίτημα Λοβέρδου για εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη. Η απόρριψη του αιτήματος, σύμφωνα με την ερμηνεία της Κουμουνδούρου, δείχνει ότι η Ελένη Τουλουπάκη δεν είναι «φυσικός αυτουργός της δήθεν πολιτικής σκευωρίας – ειδάλλως θα εξαιρείτο από την εν εξελίξει έρευνα για το σκάνδαλο της Novarits». Και όπως επισημαίνεται, «από την στιγμή που δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός, δεν υπάρχει και ηθική αυτουργία» – δεν υφίσταται, δηλαδή, το αδίκημα για το οποίο είναι κατηγορούμενος στην επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η δεύτερη κίνηση που θα κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να βάλουν στα υπό εξέταση ζητήματα από την επιτροπή και την αναφορά των δύο εισαγγελέων Διαφθοράς, η οποία περιλαμβάνει την κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης τον είχε απειλήσει πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση «θα τσακίσουν τους μάρτυρες».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει εκ νέου το ερώτημα για το εάν ζητήθηκε ποτέ – κι εάν αυτό αποδεικνύεται – επισήμως η δικαστική συνδρομή του FBI προκειμένου να γνωστοποιηθεί ο περίφημος λογαριασμός πολιτικού προσώπου που εμπλεκόταν στο σκάνδαλο Novartis και τον οποίο φέρεται να είχε αρνηθεί να παραλάβει ο αντιεισαγγελέας Αγγελής στην γνωστή συνάντηση της Βιέννης.

πηγή: tvxs.gr