Χάνει το αξίωμά του και στερείται πολιτικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια ο Γκουαϊδό

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αποπέμπεται από το αξίωμά του και θα στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, με την κατηγορία της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα το Καράκας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημοκρατίας, Έλβις Αμορόσο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαφάνεια στους κυβερνητικούς θεσμούς, αποφάσισε “να απαγορεύσει την άσκηση κάθε αιρετού δημόσιου λειτουργήματος στον πολίτη (Χουάν Γκουαϊδό) για το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το διάστημα αυτό ανέρχεται στα 15 χρόνια, υπενθύμισε ο Αμορόσο, ο επικεφαλής αυτού του θεσμού που πρόσκεται στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και τον έχουν αναγνωρίσει με αυτήν την ιδιότητα περίπου 50 χώρες, απέρριψε αμέσως την απόφαση δηλώνοντας ότι ο Έλβις Αμορόσο είναι “παράνομος”.

“Δεν είναι Επιθεωρητής. Δεν είναι (…) και δεν υπάρχει κύρωση στέρησης εκλογικών δικαιωμάτων (…) Το νόμιμο κοινοβούλιο είναι το μοναδικό που έχει τη δικαιοδοσία να διορίζει τον Επιθεωρητή”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμορόσο διορίστηκε στη θέση αυτή από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα πάντως με τον Αμορόσο, τα εισοδήματα στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Γκουαϊδό δεν δικαιολογούν ορισμένες δαπάνες που έκανε στη Βενεζουέλα και το εξωτερικό, με πόρους που προέρχονται από άλλες χώρες. “Πραγματοποίησε περισσότερα από 91 ταξίδια εκτός της Βενεζουέλας, κόστους άνω των 310 εκατομμυρίων μπολιβάρ (περίπου 80.000 ευρώ) χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων”, εξήγησε.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είχε ανακοινώσει από τις 11 Φεβρουαρίου ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία το 2013, είχε επίσης στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την επιβολή 15ετούς στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση, τον Χουάν Γκουαϊδό, από τον γενικό ελεγκτή του κράτους, που ανακοινώθηκε χθες.

Αυτή η «απόφαση με πολιτικά κίνητρα, που αψηφά την τήρηση της νομιμότητας, είναι άλλη μια επίδειξη της αυθαίρετης φύσης των νομικών διαδικασιών» στη Βενεζουέλα, έκρινε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε μια ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους του νόμου και της διάκρισης των εξουσιών», συνεχίζει το κείμενο με την υπογραφή της Μογκερίνι, ενώ προστίθεται ότι οι ενέργειες αυτού του είδους «υπονομεύουν περαιτέρω τις προσπάθειες με σκοπό να υπάρξει ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ