Χανιά: ανέγγιχτα απ’ το χρόνο

Τα Χανιά, με το πασίγνωστο ενετικό λιμάνι και σήμα κατατεθέν το φάρο, προσφέρουν πολύ περισσότερα από αυτά που υπόσχεται η γραφική εικόνα τους, πολύ περισσότερα κι από αυτά που μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρέπει να διαθέσετε χρόνο, να βγείτε από τα όρια της πόλης, η οποία έχει χτιστεί στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, και να περιηγηθείτε στο νομό, για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για την αυθεντική ομορφιά τους.

Στο λιμάνι, πάντως, θα δείτε το εντυπωσιακό τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν και θα περπατήσετε μαζί με πλήθος τουριστών στην ακτή Τομπάζη, στην ακτή Κουντουριώτη και στην ακτή Ενώσεως, όπου βρίσκονται τα νεώρια, ενώ μέσα στην Παλιά Πόλη θα δείτε την Εβραϊκή συνοικία, τον Τοπανά, όπου ζούσαν οι χριστιανοί, το Καστέλι, όπου έμεναν βενετσιάνικες οικογένειες και στη συνέχεια τουρκικές, τη Σπλάντζια, κατεξοχήν μουσουλμανική περιοχή, το Κουμ Καπί, αλλά και το Σαντριβάνι (σημερινή πλατεία Ελ. Βενιζέλου). Τέλος, στη Χαλέπα, τη συνοικία με τα αρχοντικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου. Η αίσθηση που δημιουργεί στον επισκέπτη η Παλιά Πόλη, κάθε φορά που στρίβει σε κάποιο στενό πλακόστρωτο δρομάκι, είναι ότι δεν την έχει αγγίξει ο χρόνος. Βοηθάει σίγουρα η απουσία των αυτοκινήτων αλλά και ο τρόπος που έχουν αναπτυχθεί οι τουριστικές δραστηριότητες, με σεβασμό συνήθως στο χαρακτήρα της περιοχής.

Βόλτα στην πόλη

Στα Χανιά οι επιλογές για φαγητό είναι άπειρες και είναι πραγματικά δύσκολο να απογοητευτείτε – όπου και να καταλήξετε θα απολαύσετε την αυθεντική κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο- ενώ στις βόλτες σας στην πόλη θα θαυμάσετε το Δημοτικό Κήπο και θα περάσετε σίγουρα από τη Δημοτική Αγορά, ένα κτίριο σε σχήμα σταυρού, όπου πωλούνται όλα τα αγαθά της κρητικής γης. Θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό, το Ναυτικό, που βρίσκεται στο φρούριο του Φιρκά, στο λιμάνι, αλλά και το Τυπογραφικό Μουσείο. Στο Ακρωτήρι βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου και δίπλα ακριβώς θα απολαύσετε τον καφέ σας από το σημείο με την καλύτερη θέα της πόλης. Αν συνεχίσετε προς τα πάνω, θα δείτε την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, στην οποία θα φτάσετε αφού διασχίσετε έναν υπέροχο δρόμο με δέντρα σε ένα τοπίο που θυμίζει Τοσκάνη, και λίγο πιο μακριά τη Μονή Γουβερνέτου.