Χειροπέδες σε συμμορία που «άδειαζε» σπίτια στη Βόρεια Ελλάδα

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται σε συστηματικές κλοπές τόσο σε περιοχές των Τρικάλων, όσο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδας έβαλε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

Από την έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας επτά Ελλήνων, μελών της ομάδας, ηλικίας από 22 έως 44 ετών, δύο από τους οποίους είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές.

Όπως προέκυψε, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018, οι εν λόγω δράστες διέπραξαν 166 κλοπές, από τις οποίες 146 σε κατοικίες, δύο σε καταστήματα και 18 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων. Οι 83 κλοπές έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και άλλες τόσες σε περιοχές των νόμων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

Στην πράξη, τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν από περιοχή της Θεσσαλονίκης στις περιοχές-στόχους τους, επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.

Πριν από τη διάπραξη των κλοπών, τοποθετούσαν στα οχήματά τους είτε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας είτε κλεμμένες πινακίδες από οχήματα της εκάστοτε περιοχής.

Οι δράστες, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή μπαλκονόπορτες οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφού ερευνούσαν τους χώρους τους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και κυνηγετικά όπλα.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωπων»), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στα 495.485 ευρώ.

Σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που συσχετίζονται με τις κλοπές (κινητά τηλέφωνα, φορητές συσκευές αποθήκευσης και κάρτες μνήμης).

Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, για ένταξη σε εγκληματική ομάδα και διακεκριμένες κλοπές, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.