Χώρα των Βάσκων: Εκεί όπου η ομορφιά της φύσης συναντά την ανθρώπινη δημιουργία

Η χώρα των Βάσκων- στα ισπανικά País Vasco και στα βασκικά Euskadi- βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας και αποτελεί μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας. Έχει τη δική της γλώσσα (Euskara), τις δικές της παραδόσεις και φυσικά τη δική της μοναδική γοητεία!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ασημίνα Θάνου

Ένας από τους λόγους που η χώρα των Βάσκων αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό είναι αναμφισβήτητα ο συνδυασμός των αντιθέσεων που την χαρακτηρίζουν. Η ορεινή της γεωμορφολογία και οι ατέλειωτες καταπράσινες εκτάσεις της συμπληρώνονται από τον επιβλητικό Ατλαντικό ωκεανό και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Οι επιλογές του επισκέπτη είναι σίγουρα πολλές, πάμε να δούμε κάποιες από αυτές!

San Juan de GaztelugatxeΤο Γκαστελουγάτσε είναι ένα νησάκι που βρίσκεται στον Βισκαϊκό κόλπο. Η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από τα συνθετικά “gastelu” και “aitz” που σημαίνουν στα βασκικά κάστρο και πέτρα αντίστοιχα. Το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα η οποία αποτελεί ανθρώπινη κατασκευή και εξελίσσεται σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του νησιού.

Ο επισκέπτης για να φτάσει μέχρι εκεί πρέπει να ανέβει και τα 241 σκαλοπάτια, μια προσπάθεια που η κορυφή του βράχου αποζημιώνει -και με το παραπάνω -καθώς ο Ατλαντικός απλώνεται στα μάτια του επισκέπτη και γίνεται ένα με το γαλάζιο του ουρανού.
Τριγύρω από το μονοπάτι αλλά και κατά μήκος του κόλπου δεσπόζουν επιβλητικά βράχια που με τη μαεστρία της φύσης έχουν πάρει μια ξεχωριστή μορφή.

Ο επισκέπτης αφού ξαποστάσει στο εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού σύμφωνα με την παράδοση του τόπου μπορεί να χτυπήσει το καμπαναριό τρείς φορές και να κάνει μια ευχή. Όσοι από την άλλη νομίζουν ότι το Γκαστελουγάτσε τους θυμίζει κάτι, να αναφέρουμε ότι είναι το …Dragonestone της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones!

Μουσείο Guggenheim
Το μουσείο Γκούγκενχαϊμ βρίσκεται στο Μπιλμπάο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και την τέχνη παγκοσμίως. Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Nervión μετρά 21 χρόνια λειτουργίας και είναι ο λόγος που η πόλη μπόρεσε να ανθίσει τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά. Το μουσείο-σύμβολο της πόλης απέκτησε δημοτικότητα από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, έμπνευση του Frank Gehry, και τα ακόμα πιο ιδιαίτερα εκθέματά του, διάσημων καλλιτεχνών και μη, κατάφεραν να δώσουν άλλη πνοή στην βιομηχανική πόλη και να την συστήσουν στο ευρύ κοινό από την αρχή. Στο εσωτερικό του μουσείου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη σύγχρονη μοντέρνα τέχνη και ακόμα να μπουν στην κυριολεξία μέσα σε κάποια εκθέματα. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου φιλοξενούνται επίσης κάποια έργα. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:

Η τεράστια αράχνη «Maman», ύψους 9 μέτρων, έργο της Louise Bourgeois.

Το κουτάβι, «Puppy», έργο του Jeff Koons.
Γλυπτό του Anish Kapoor, αποτελείται από 73 σφαίρες ανοξείδωτου χάλυβα.

Η τιμή του εισιτηρίου για την επίσκεψη στο μουσείο είναι εξαιρετικά προσιτή και καθώς απαγορεύονται οι φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο, τα εκθέματα αποτελούν μια έκπληξη και καλούν κάθε επισκέπτη να τα γνωρίσει και να τα εξερευνήσει από κοντά!

Vitoria-Gasteiz
Η Βιτόρια, Γκαστέιζ στα βασκικά, αποτελεί την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας της χώρας των Βάσκων αλλά και της επαρχίας Álava (Άλαβα). Εκτός από την Álava, η χώρα των Βάσκων αποτελείται και από άλλες δυο επαρχίες, την Gipuzkoa (Γκιπούθκοα) και την Vizcaya (Βισκάια), με πρωτεύουσες το Σαν Σεμπαστιάν και το Μπιλμπάο αντίστοιχα.

Η Βιτόρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων, μετά το Μπιλμπάο, και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Θαδόρρα, παραποτάμου του Έβρου

Το σημείο αναφοράς της πόλης είναι η πλατεία Plaza de la Virgen Blanca
Πρόκειται για μια πολύ παλιά πλατεία στην οποία πραγματοποιούνταν όλες οι σημαντικές δραστηριότητες κατά το παρελθόν. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα ρόφημα στα μαγαζιά που βρίσκονται τριγύρω αλλά και τον ήλιο, ανεξαρτήτως εποχής, κατά τη προσφιλή συνήθεια των ντόπιων. Επίσης, μια βόλτα στα στενά δρομάκια της πόλης επιβάλλεται, καθώς κρύβουν πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα για να εξερευνήσει ο επισκέπτης αλλά και γευστικά ταξίδια που κάνουν την χώρα των Βάσκων έναν αξέχαστο προορισμό.