Χωρίς απορριμματοφόρα αύριο η Θεσσαλονίκη, κλειστά τα αμαξοστάσια

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τα αμαξοστάσια καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και όλων των δήμων της χώρας, σε ένδειξη πένθους για τον 53χρονο οδηγό απορριμματοφόρου που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στην Αττική.

Την απόφαση έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, θυμού και αγανάκτησης για τις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος», εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για την απώλειά των συναδέλφων και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των εκλιπόντων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογραμμίζει το «δίχως τέλος πλέον» θάνατο εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

«Ημέρα με την ημέρα», τονίζει, «η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θρηνεί την απώλεια συναδέλφων, θύματα όλοι της εγκληματικής αδιαφορίας των αρμοδίων Κυβερνητικών Υπηρεσιών και των Αιρετών, της απίστευτης εντατικοποίησης της εργασίας, της παντελούς έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας, της μη τήρησης ακόμη και της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, αλλά και του κακοσυντηρημένου και πολλές φορές επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού».

Και προσθέτει: «Μετά τον ακαριαίο θάνατο του συναδέλφου στον Ασπρόπυργο το πρωί της περασμένης Παρασκευής (9-11-2018) και πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα των συναδέλφων, σήμερα Παρασκευή 16-11-2018, στις 5 τα ξημερώματα, ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα συνέβη με την ανατροπή απορριμματοφόρου του Δήμου Αλίμου στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, κοντά στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ο οδηγός του οχήματος έχασε την ζωή του.

» Ένα άλλο χαρακτηριστικό γεγονός που προστίθεται στα εργατικά ατυχήματα είναι και στον Δήμο Σκιάθου που χρησιμοποίησαν ως ηλεκτρολόγο, υπάλληλο που προσλήφθηκε ως εργάτης καθαριότητας, για να αλλάξει λάμπες με τον γερανό με αποτέλεσμα να κτυπηθεί από το ρεύμα και να πέσει από ύψος 6 μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους:

«Ας αναλάβει ο καθένας επιτέλους την ευθύνη του. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Εσωτερικών που είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους στις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των δήμων, όσο και οι αιρετοί όλης της χώρας που εντατικοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό την εργασία των συναδέλφων στην τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέπεια εκατόμβη νεκρών. Πόσο αίμα πρέπει επιτέλους να χυθεί στον αγώνα του μεροκάματου για να ευαισθητοποιηθούν οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας;», καταλήγει, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για την απώλειά των συναδέλφων και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των εκλιπόντων.