Χρ. Μουστακλή: Η δημοκρατία δεν χαρίζεται, χρειάζεται αγώνες

«Δεν χαρίζεται η Δημοκρατία, χρειάζεται αγώνες» τόνισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή, χήρα τού αγρίως βασανισθέντος από τη δικτατορία δημοκρατικού αξιωματικού του ελληνικού στρατού, Σπύρου Μουστακλή, η οποία παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αντιδικτατορικού αγωνιστή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Από το ΕΑΤ – ΕΣΑ δεν πέρασε μόνο ο Σπύρος Μουστακλής, πέρασαν όλοι, οι περισσότεροι, που έκαναν αντίσταση κατά της δικτατορίας και βασανίστηκαν. Ο Σπύρος Μουστακλής, δυστυχώς, περισσότερο απ’ όλους, του στοίχισε ?μπήκε εκεί άνθρωπος και βγήκε φυτό?» είπε η κ. Μουστακλή.

Ο Σπύρος Μουστακλής υπέστη άγρια βασανιστήρια από το καθεστώς της δικτατορίας στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, πληρώνοντας βαρύτατο προσωπικό τίμημα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον χώρο μνήμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά, όπου βασανίστηκαν οι Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

«Αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας ο Σπύρος Μουστακλής μπήκε στην αντίσταση, μαζί με πολλούς άλλους αντιστασιακούς κυρίως και με στρατιωτικούς συναδέλφους του, αλλά και με άλλους αντιστασιακούς, πολίτες, γιατί η δικτατορία ξέρετε και στρατιωτικούς αποστράτευσε και απέταξε, αλλά και πολλούς υπαλλήλους» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή και πρόσθεσε:

«Ο Σπύρος Μουστακλής είχε μια ιστορία, ήταν πατριώτης και όλα τα αισθήματά του αυτά για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία, για τον πατριωτισμό αποδείχθηκαν με τον τρόπο ζωής του. Είδατε ότι είχε συμμετοχή σε όλες τις κρίσιμες εποχές, από πολύ μικρός μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν παρών. Για τη Δημοκρατία και την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Μιλώντας για την προσωπικότητα του Σπύρου Μουστακλή, η χήρα του εστίασε σε εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, που τον έκαναν πρωταρχικό στόχο της δικτατορίας. Κυρίως στο ότι ήταν ανυποχώρητος ως προς τις αρχές του.

«Δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει, δεν φοβόταν τίποτε, ήταν γενναίος, μπροστά στα αισθήματα που τον διέπνεαν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Κανένα εμπόδιο δε μπορούσε να του σταθεί εκεί» είπε η κ. Μουστακλή και συνέχισε: «Μόλις γύριζε από την εξορία συνέχιζε τον αγώνα και επειδή το είχαν αντιληφθεί και τον παρακολουθούσαν, του είχανε παραγγείλει: «Ξέρουμε πως όποια πέτρα και εάν σηκώσουμε είσαι από κάτω. Αλίμονο, όταν θα ξαναέρθεις εδώ, δηλαδή, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, θα σε βγάλουν από εδώ, τέσσερεις. Το είπαν και το κάνανε».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ