Χρ. Πρωτόπαπας: Είναι σκευωρία η Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το Κίνημα Αλλαγής

«Υπάρχει και σκευωρία και σκάνδαλο, μόνο που το πραγματικό σκάνδαλο αρνήθηκε να το διερευνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σκευωρία είναι η εργαλειοποίηση της υπόθεσης Novartis για τις προεκλογικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο στόχο την επίθεση κατά του πραγματικού τους αντιπάλου, του Κινήματος Αλλαγής», υποστηρίζει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώην υπουργός, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι η υπόθεση θα ξεφουσκώνει γρήγορα και δεν θα διαμορφώσει το προεκλογικό κλίμα. Και υποστηρίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής «σηκώνει το γάντι» και σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αποκαλύπτει και καταρρίπτει την σκευωρία επί της ουσίας, ανεξάρτητα από υπαρκτά θεσμικά προβλήματα.

Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, αρμόδιος για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΚΙΝΑΛ, επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ως «ψευδεπίγραφα προοδευτικό» και κατακρίνει τη στρατηγική της Προοδευτικής Συμμαχίας κι όσους συμμετέχουν στη πρωτοβουλία «Γέφυρα» λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η μόνη “γέφυρα” που έκτισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή με την ακροδεξιά και την καραμανλική Δεξιά. Δεν αρκεί να ονομάζεις τον εαυτό σου “προοδευτικό”, πρέπει να το αποδεικνύεις με τις πολιτικές σου και την συμπεριφορά σου. Και σε αυτό απέτυχαν. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την προοδευτική παράταξη».

Τονίζει ότι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας διασφαλίζεται μόνο με θετική ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής και την στρατηγική ήττα όλων των συντηρητικών πολιτικών. «Το “να φύγουν αυτοί” και να έρθουν οι άλλοι -οι της Δεξιάς- που θα κάνουν τα ίδια, δεν προσφέρει στη χώρα και στην κοινωνία», αναφέρει ενώ απορρίπτει κάθε λογική και προσπάθεια ρεβανσισμού μετά τις εκλογές. «Πορευόμαστε με διαφάνεια και τη νομιμότητα. Όπου παραβιάζεται η νομιμότητα, υπάρχουν και νόμοι και θεσμικές διαδικασίες για την απόδοση των ευθυνών» προσθέτει.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνει ότι η διακύβευση των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών είναι η Προοδευτική Ανατροπή, για να αλλάξει πορεία και ηγεσία η Ευρώπη, για να διασφαλιστεί η Προοδευτική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χρήστου Πρωτόπαπα στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το Κίνημα Αλλαγής, κύριε Πρωτόπαπα, κατήγγειλε το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση Νοvartis, ως σκευωρία και φάρσα της κυβέρνησης. Γιατί; Δεν υπάρχει σκάνδαλο;

Απ.: Υπάρχει και σκευωρία και σκάνδαλο. Μόνο που το πραγματικό σκάνδαλο αρνήθηκε να το διερευνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σκευωρία είναι η εργαλειοποίηση της υπόθεσης Novartis για τις προεκλογικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Με κατασκευασμένες «κατηγορίες» και κουκουλοφόρους μάρτυρες, με κύριο στόχο την επίθεση κατά του πραγματικού τους αντιπάλου: του Κινήματος Αλλαγής. Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, «σηκώνουμε το γάντι». Αποκαλύπτουμε και καταρρίπτουμε την σκευωρία επί της ουσίας. Αυτή είναι η επιλογή μας. Ανεξάρτητα του αν έχουν δίκαιο, όσο μιλούν για θεσμικά προβλήματα.

Το σκάνδαλο είναι στην εκτίναξη την τιμών των φαρμάκων την περίοδο 2004-2009 επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτή που εμείς αντιμετωπίσαμε με τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις μας. Θέμα που δυστυχώς μένει στο απυρόβλητο, όπως και οι παραλήψεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που ευνόησαν τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Ερ.: Λέτε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στιγματίσει το Κίνημα Αλλαγής. Για ποιους λόγους;

Απ.: Γιατί εμείς είμαστε οι πραγματικοί εκφραστές της Κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Αυτή με την οποία οι συντηρητικές πολιτικές και οι καθεστωτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμία σχέση.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Θέλει όμως να εμφανίζεται ψευδεπίγραφα ως «προοδευτικός» και να ξαναρχίσει το λαϊκισμό, προσδοκώντας να επιστρέψει στην εξουσία.

Γι’ αυτό και λέμε ότι η Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας διασφαλίζεται μόνο με θετική ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής. Και την στρατηγική ήττα όλων των συντηρητικών πολιτικών. Το «να φύγουν αυτοί» και να έρθουν οι άλλοι -οι της Δεξιάς- που θα κάνουν τα ίδια δεν προσφέρει στη χώρα και στην κοινωνία.

Ερ.: Συμμερίζεστε την άποψη πολλών εκ των εγκαλουμένων πως μετά τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναζήτηση πολιτικών και πιθανώς ποινικών ευθυνών;

Απ.: Είμαστε πάντα σαφείς. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Νομιμότητα για τους πάντες και παντού. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Φώφη Γεννηματά. Πορευόμαστε με διαφάνεια και τη νομιμότητα, μακριά από λογικές διχασμού και ρεβανσισμού. Όπου παραβιάζεται η νομιμότητα, υπάρχουν και νόμοι και θεσμικές διαδικασίες για την απόδοση των ευθυνών.

Ερ.: Θα επηρεάσει η υπόθεση Νοvartis το κλίμα προς τις ευρωεκλογές; Τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ενδεχομένως;

Απ.: Όχι δεν νομίζω. Η άποψη μου είναι ότι η υπόθεση αυτή ξεφουσκώνει γρήγορα.

Το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» μεταβάλλεται στην μεγαλύτερη φάρσα. Θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να πάμε πολωτικά και με εμφυλιοπολεμικές λογικές στις εκλογές. Να ασχολούμαστε μόνο με την Novartis και τον Πετσίτη. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

Τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν, θα πρέπει να γίνει αντιπαράθεση και σε θέσεις, προγράμματα, συγκεκριμένες πολιτικές για το μέλλον. Από όσους διαθέτουν πρόγραμμα και θέσεις τουλάχιστον.

Ερ.: Ποιο νομίζετε ότι είναι το επίδικο στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές;

Απ.: Και στις δύο περιπτώσεις η Προοδευτική Ανατροπή. Για να αλλάξει πορεία και ηγεσία η Ευρώπη. Για να διασφαλιστεί η Προοδευτική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Για να μην ξαναμπεί η χώρα σε συνθήκες διχασμού και νέες περιπέτειες.

Ερ.: Η Προοδευτική Συμμαχία και η πρωτοβουλία «Γέφυρα» είναι δύο ενέργειες που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων . Γιατί αρνείται το Κίνημα Αλλαγής;

Απ.: Η μόνη «γέφυρα» που έκτισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή με την Ακροδεξιά και την καραμανλική Δεξιά. Δεν αρκεί να ονομάζεις τον εαυτό σου «προοδευτικό», πρέπει να το αποδεικνύεις με τις πολιτικές σου και την συμπεριφορά σου. Και σε αυτό απέτυχαν. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την προοδευτική παράταξη. Τώρα σε απελπισία και απόγνωση, ψάχνει να φορέσει ένα «προσωπείο», νομίζοντας ότι εξαπατά τους πολίτες. Είναι πολύ αργά. Η αυλαία της θητείας τους έπεσε οριστικά.

Ερ.: Μετά το Συνέδριο ποιοι είναι οι στόχοι του Κινήματος Αλλαγής; Τι αποτέλεσμα επιθυμείτε στις Ευρωεκλογές;

Απ.: Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά. Βγαίνουμε ενισχυμένοι από το Συνέδριο. Βγαίνουμε ενωμένοι, αισιόδοξοι με καθαρές θέσεις, καθαρές απαντήσεις, για το μέλλον. Με εκλεγμένα δημοκρατικά όργανα και ενιαίο πια κέντρο λήψης αποφάσεων. Είναι ώρα με τις πρωτοβουλίες και την δράση μας να επενδύσουμε αυτό το κλίμα στον ελληνικό λαό.