Χρ. Σπίρτζης: Θα προκαταβληθεί η επιχορήγηση μόνο αν δοθεί στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ

Το ΥΠΟΜΕΔΙ μολονότι δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον ΟΑΣΘ, θα προκαταβάλει την αντισταθμιστική καταβολή του επόμενου μήνα, μόνο εφόσον κατατεθούν απευθείας τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΘ.

Οπως εξήγησε, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου αναλαμβάνει να προκαταβάλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του Υπουργείου Παιδείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από το ΥΠΟΜΕΔΙ προς τον ΟΑΣΘ, ενώ ήδη έχει καταβληθεί και η αντισταθμιστική καταβολή του Σεπτέμβρη.

Ο υπουργός έθεσε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ προ των ευθυνών της, και την κάλεσε να δώσει τελική απάντηση το ταχύτερο δυνατό επί του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του ΟΑΣΘ, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού συγκοινωνιακού φορέα, δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την ποιότητα του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου στο μητροπολιτικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε συνέχεια της συμφωνίας που έγινε κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση του Υπουργείου Εργασίας της διοίκησης του ΟΑΣΘ, των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και των αρμόδιων υπουργείων, έγινε σήμερα μία διυπουργική συνάντηση τόσο με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, όσο και με τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ. Προτείναμε, προκειμένου να δοθούν τα δεδουλευμένα, να εγκριθεί μία προκαταβολή του επόμενου μήνα στον ΟΑΣΘ, με την προϋπόθεση να κατατεθούν από το Δημόσιο απευθείας τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Περιμένουμε την απάντηση της διοίκησης του ΟΑΣΘ προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή την πρόταση της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχουν οφειλές του ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους του. Υπάρχουν με τον ΟΑΣΘ πάρα πολλά ανοιχτά θέματα. Εμείς πιστεύουμε, ότι με τη σύμβαση που υπάρχει δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τον τρόπο που επιβλέπεται, επιτηρείται και υλοποιείται. Ορίστηκε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΑΣΘ να δουν και να επιλύσουν τις όποιες διενέξεις και τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, για αυτά που διεκδικεί ο ΟΑΣΘ. Με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθούν 2 και 2,5 εκατομμύρια αντίστοιχα, από αυτά που οφείλουν το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας για το 2016. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, που είναι μια ιδιωτική εταιρεία, οφείλει να πληρώνει τους εργαζόμενους. Εδώ έχουμε πραγματικά διάφορα παράδοξα. Δε μπορεί να πληρώνονται μερίσματα και κέρδη στους ιδιοκτήτες ή άλλες δαπάνες και να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και εκεί έχουμε συνεννοηθεί με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, δηλαδή να μην καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να καταβάλλονται άλλες δαπάνες. Έχει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ όπως και κάθε ιδιωτική εταιρεία τη δική της ευθύνη και απέναντι στο νόμο και απέναντι στους εργαζόμενους και στην εταιρεία που έχει όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με πολύ ευνοϊκές επιδοτήσεις. Ζήτησα από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ αν μπορούμε να έχουμε αύριο κιόλας την απάντηση για να προχωρήσουμε στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ».