Χρ. Στυλιανίδης: 115 εκατ. ευρώ για καλύτερες συνθήκες ζωής των προσφύγων

Νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα, ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ. «Δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες δικαιούνται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και πολλοί θα επιστραφούν στην Τουρκία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «όλα τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο και θα κάνουν προενταξιακές τάξεις».

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες, τη βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων και την κατασκευή νέων στους καταυλισμούς πριν από τον χειμώνα, την παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων χορήγησης καρτών σίτισης, την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους.

Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, υπήρχαν 450 θέσεις και σήμερα υπάρχουν 800. «Ωστόσο, λείπουν άλλες 1.200-1.400 θέσεις για ανήλικα που θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε», συμπλήρωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να χτιστούν νέες δομές ανηλίκων και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων με σπιτάκια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γιατί δεν προκρίνεται η λύση της ενοικίασης διαμερισμάτων για τη στέγαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, απάντησε ότι στο σχετικό πρόγραμμα των 20.000 θέσεων, έχουν καλυφθεί μόνο οι 9.500.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητά του ότι «όλα τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο και θα κάνουν προενταξιακές τάξεις», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις γονέων σε σχολεία όπου πρόκειται να φοιτήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, τόνισε πώς «υπάρχει μια φοβική αντίδραση που είναι φυσιολογική, αλλά ο χρόνος και η καλή διαχείριση της κατάστασης θα τους πείσει».