Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του εντέρου στην εποχή του λοκ ντάουν

Με τους περισσότερους Έλληνες να δουλεύουν πλέον από το σπίτι και τις συνθήκες της ζωής μας λόγω κορονοϊού, να έχουν αλλάξει άρδην, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάφορες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές οι αλλαγές στη ζωή μας. Μία από αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα, που μπορεί να προκληθεί, σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο, από την πολυήμερη παραμονή στο σπίτι, η οποία ενδέχεται να μας παρασύρει σε μία διαφορετική, διατροφική καθημερινότητα.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Ενδέχεται να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις, αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Δυστυχώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, το οποίο δε λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Βέβαια, τα παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας δεν πρέπει να μας ανησυχούν, αλλά όταν τα συμπτώματα εμμένουν, θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή». Προκειμένου όμως να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο ο κ. Ξιάρχος μας δίνει χρήσιμα τιπς για τους περίεργους καιρούς που διανύουμε.

Τηλεργασία: 5 απλές συμβουλές για τη νέα καθημερινότητα

1. Δημιουργούμε ένα άνετο και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, στο οποίο, δε θα διαταραχθεί η εργασία μας. Δε δουλεύουμε στο κρεβάτι, ή στον καναπέ. Αντίθετα, ντυνόμαστε αξιοπρεπώς και εργαζόμαστε βάσει των συνθηκών και του ωραρίου που θα είχαμε και στο γραφείο μας

2. Πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5lt την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού και η αφυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσουν, άμεσα, σε δυσκοιλιότητα.

3. Τρώμε πρωϊνό, κάνουμε διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό. Προτιμούμε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδα, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών), φρούτα (μήλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα κλπ), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κλπ).

4. Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία ή αφυδατώνουν τα κόπρανα, ώστε να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη αίσθηση φουσκώματος και απόφραξης (πχ. μπανάνες και μήλα με τη φλούδα τους, λευκό ψωμί, ψωμί σίκαλης, λευκό ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή τσάι βατόμουρου, λευκές πατάτες, καρότα, μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη, μπισκότα, κ.α.)

5. Φροντίζουμε για την καθημερινή, σωματική μας άσκηση. Κάνουμε σύντομα διαλλείματα, περπατάμε, κάνουμε ασκήσεις stretching και συνεχίζουμε! Μετά το πέρας της εργασίας μας βγαίνουμε από το σπίτι, τηρώντας όλους τους κανόνες και περιορισμούς για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, για περπάτημα, ή χαλαρό τρέξιμο. Έχει παρατηρηθεί ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα βοηθάει τους ασθενείς που έχουν ήπιας μορφής δυσκοιλιότητας.

*Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

ΑΠΕ/ΜΠΕ