Δ. Αβραμόπουλος: Μόνο 8.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί αντί 160.000

«Δυστυχώς δεν έχει στηριχθεί η μεταναστευτική πολιτική από όλα τα κράτη – μέλη και ενώ ο στόχος ήταν η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέχρι στιγμής μόνο 8.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί», είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Mετανάστευση, τις Eσωτερικές Yποθέσεις και την Iθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε εκδήλωση με τίτλο: “Προσφυγικό – Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές προκλήσεις”, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

“Η πόρτα δεν είναι κλειστή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ξεκάθαρες θέσεις και προϋποθέσεις για την ένταξή της. “Από τις 74 προϋποθέσεις, η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις 67”, σημείωσε.

Μιλώντας για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα  ένα δισεκατομμύριο ευρώ, “τα περισσότερα χρήματα που έχει πάρει χώρα στην Ε.Ε.”, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ΜΚΟ. Σχολιάζοντας την επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου από 15 Μαρτίου 2017, ήταν κατηγορηματικός ότι “κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα” και εξέφρασε την άποψη ότι η συνθήκη έχει καταρρεύσει εκ των πραγμάτων. “Είμαστε ενόψει αναθεώρησης, το νέο Δουβλίνο πρέπει να προβλέπει δικαιότερη κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης”, κατέληξε.