Δ. Μανωλάκου : Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στο νέο κύμα των αντεργατικών ανατροπών

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης “οι αξιώσεις των μονοπωλίων γίνονται νόμος”.

Κάνει λόγο για «νέο κύμα αντεργατικών ανατροπών» που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση με την κυβέρνηση να προχωρά στον «δρόμο που έχουν στρώσει ΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου” στην κατεύθυνση ενός συστήματος που “εξασφαλίζει ανασφάλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Τονίζει ότι «μαζική πρέπει να είναι η απάντηση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, για κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, με την καθολική συμμετοχή όλων στα συλλαλητήρια στις 30 του Νοέμβρη σε όλη τη χώρα».

Προσθέτει ότι «ταυτόχρονα με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις, πολιτική της κυβέρνησης είναι η επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος» και την «προσέλκυση επενδύσεων» ».

«Όμως η ταξική πάλη δε φιμώνεται, δε φυλακίζεται, δεν μπαίνει στο γύψο, συνεχίζει σε όποιες συνθήκες και αν διαμορφώνονται» υπογραμμίζει η Δ. Μανωλάκου.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις, μερικές ιδιαίτερα προκλητικές, κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών καλεί σε απομόνωση των περιθωριακών που καλλιεργούν ξενοφοβία και ρατσισμό και τονίζει ότι το πλέον ανησυχητικό ότι η ΝΔ «θέλει να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρά την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους».

Η Δ. Μανωλάκου στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται λεπτομερώς στην πολιτική της Κίνας και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ιδιαίτερα στον Πειραιά, και υπογραμμίζει ότι «όσο οξύνεται ο οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ τόσο περιπλέκονται τα ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, αποκλειστικά και μόνο».

Τέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Λ. Αμερική, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, τη Χιλή εντείνεται συνολικά η επίθεση, οι λαοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, είναι στόχοι αμερικανόπνευστων πραξικοπημάτων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Διαμάντως Μανωλάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη

ΕΡ: Πως διαμορφώνεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, δηλαδή από τον αναπτυξιακό νόμο πλέον και το νομοσχέδιο για το φορολογικό;

ΑΠ: Ότι οι αξιώσεις των μονοπωλίων γίνονται νόμος. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και μέτρα που χτυπούν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει από τα χρόνια της κρίσης. Πυροβολεί και εκτελεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ειδικά τις κλαδικές . Ασκεί ωμή παρέμβαση στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικάτων, αφού θα έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιβάλλει την κήρυξη της απεργίας να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία, καταργώντας ουσιαστικά τη γενική συνέλευση. Νέο πλήγμα υφίσταται η Κυριακάτικη αργία, καθώς επεκτείνει τις εξαιρέσεις, σε εργαζόμενους σε αποθήκες των super market. Ταυτόχρονα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, θα γίνεται ο μόνιμος και απόλυτος ρυθμιστής . Ανά πάσα ώρα θα παρεμβαίνει και για να ξαναγράψει την εργατική νομοθεσία και το συνδικαλιστικό νόμο. Εξασφαλίζοντας στο κεφάλαιο φτηνή εργατική δύναμη και όρους για να μην μπορούν καν να διαμαρτυρηθούν .

Όμως η ταξική πάλη δε φιμώνεται, δε φυλακίζεται, δεν μπαίνει στο γύψο, συνεχίζει σε όποιες συνθήκες και αν διαμορφώνονται.

Αλλά και το φορολογικό που ετοιμάζεται, «εμπλουτίζεται» με συστάσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Βασικά στοιχεία έχει τα προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κεφάλαιο θα φορολογείται περίπου …κατά συνείδηση και το «μάρμαρο» θα πληρώσει ξανά ο λαός, που συνεχίζει να σηκώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών βαρών.

Εξάλλου και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, αποκαλύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να σηκώνουν πάνω από το 93% των φορολογικών βαρών, ενώ θα πληρώσουν και 800 εκατομμύρια πρόσθετων έμμεσων και άμεσων φόρων! Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 4 μονάδες, η μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων σε 5% από 10%, η απαλλαγή εταιρειών από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών, οι πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος για την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών Ανώνυμων Εταιρειών είναι μερικά μόνο απ’ όσα προσθέτει το φορολογικό νομοσχέδιο στις έως τώρα φοροαπαλλαγές και προνομία που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι καπιταλιστές – μέτοχοί τους. Την ίδια ώρα, η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τη φοροληστεία που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση βαδίζει προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης;

ΑΠ: Το δρόμο τον έχουν στρώσει ΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο Κατρούγκαλου. Η ΝΔ μιλάει για “νέο Ασφαλιστικό”, αλλά είναι παλιό. Εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας ανασφάλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους. Γιατί το σύστημα των “τριών πυλώνων”, μετατρέπει την ασφάλιση των γηρατειών σε “ατομική υπόθεση”. Συρρικνώνει την ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη και του κράτους και στέλνει την επικουρική, που είναι αποκλειστικά εισφορές εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στους μεγαλέμπορους της υγείας.

Σε αυτό το σύστημα ξέρεις τι θα δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται “επενδυτές” που τα επενδύουν, τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια. Τα γεγονότα χρεοκοπίας τέτοιων εταιρειών, που άφησαν στην ένδεια εκατομμύρια ασφαλισμένους, είναι πολύ πρόσφατα. Μάλιστα πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναφέρεται στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους. Δηλαδή για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Εκτιμούν το νέο πακτωλό από την αρπαγή των αποθεματικών συνολικού ύψους περίπου 100 δισ.ευρώ σε ορίζοντα 40 ετών ότι θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα αποθεματικά της «νέας επικουρικής». Ταυτόχρονα προκλητικά ζητούν και φορολογικά κίνητρα που θα τα «μαζεύουν»!!

Ασφαλιστικό, όμως, δεν είναι μόνο σύνταξη. Είναι η ασφάλιση του παιδιού, το εμβόλιο του, τα φάρμακα και οι ιατρικές εξετάσεις της οικογένειας όταν τα χρειάζεται, η προστασία της μητρότητας, επιδόματα κυοφορίας και λοχείας κ.ά

Γι αυτό μαζική πρέπει να είναι η απάντηση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, για κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, με την καθολική συμμετοχή όλων στα συλλαλητήρια στις 30 του Νοέμβρη σε όλη τη χώρα.

ΕΡ: Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που «μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών”. Τις προηγούμενες μέρες κατήγγειλε την κυβέρνηση για παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ εντάσσοντας την σε προσπάθεια της κυβέρνησης να “βάλει στο γύψο” το λαϊκό κίνημα.

ΑΠ: Παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις, η ΝΔ «επενδύει» στο δόγμα «νόμος και τάξη», είτε πρόκειται για τις διατάξεις που βάζουν εμπόδια στην απεργία είτε για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είτε για τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων είτε για τις κατασταλτικές επιχειρήσεις που καλλιεργούν κλίμα τρομοκράτησης και μπερδεύουν σκόπιμα τη μαζική λαϊκή δράση με μηχανισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με το κίνημα, για να το συκοφαντήσουν. Πολιτική της η επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος» και την «προσέλκυση επενδύσεων». Οι εργοδοτικές ενώσεις επευφημούν ανοιχτά την ένταση της καταστολής, επειδή έτσι δυσκολεύονται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις και διαμορφώνονται προϋποθέσεις ανεμπόδιστης επιτάχυνσης μέτρων και αναδιαρθρώσεων που στηρίζουν την κερδοφορία τους. Μάλιστα ξεδιάντροπα την ίδια ώρα μέσα από το νέο αντιδραστικό νόμο για τους ποινικούς κώδικες, παρέχουν νομική προστασία σε τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων, μεταξύ άλλων με τη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη, μόνο κατόπιν μήνυσης. Αλλά και της απαράδεκτης “διάταξης-δώρο” σε επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος που δημοσίευσαν και οι “Financial Times”, δείχνει την ταξική πολιτική. Ταξική όμως πρέπει να είναι και η απάντηση. Οι πυκνές κινητοποιήσεις νεολαίας , εργαζομένων και συνταξιούχων είναι ελπιδοφόρες.

ΕΡ: Πόσο σας ανησυχούν οι αντιδράσεις στην εγκατάσταση κατά τόπους προσφύγων και μεταναστών, καθώς μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα προκλητικές;

ΑΠ: Ορισμένοι είναι γνωστοί-περιθωριακοί για την τραμπουκική δράση τους ενάντια σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους , εκμεταλλεύονται την κατάσταση και καλλιεργούν κλίμα μίσους και φόβου. Κανείς όμως δεν φεύγει από το σπίτι και τη χώρα του με παιδιά στην αγκαλιά για να διασχίσει βουνά και θάλασσες. Η διαφορετική φυλή , θρησκεία, πολιτισμός δεν είναι οι αντίπαλη, αλλά το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό τέρας, που για το κέρδος των μονοπωλίων και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων αιματοκυλούν περιοχές και χώρες και δημιουργούν προσφυγιά και μετανάστευση. Ωστόσο πιο πολύ μας ανησυχεί ότι η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρά την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση χειροτερεύει και με το νέο νόμο, όπου επιτίθενται στα στοιχειώδη δικαιώματα των ξεριζωμένων αιτούντων άσυλο, σχεδιάζοντας να γεμίσει τη χώρα με κέντρα-φυλακές για ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτα , με στόχο να συνεχίσει με μαζικές απελάσεις. Η λύση είναι η απομόνωση αυτών των περιθωριακών, που καλλιεργούν ρατσισμό και ξενοφοβία, η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και η σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τις πολιτικές της ΕΕ.

ΕΡ: Πως αποτιμά το ΚΚΕ την επίσκεψη του Προέδρου της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών, με δεδομένο ότι στις εκτιμήσεις σας έχετε κάνει λόγο πολλές φορές για οξύ ανταγωνισμό που εκδηλώνεται στην περιοχή μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών με τις οποίες η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος;

ΑΠ: Η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη, ισχυρή δύναμη που αναπτύσσεται ραγδαία και συνεχίζει να αποσπά μερίδιο από την παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, από παλιά καπιταλιστικά κράτη, ακόμα και από την πρώτη καπιταλιστική δύναμη τις ΗΠΑ, οξύνοντας τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις.

Η Κίνα με την Cosco θέλει να αναβαθμίσει τον Πειραιά ως κεντρική πύλη του ευρω-ασιατικού εμπορίου, καθώς είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι μετά από το Σουέζ. Έχει εντάξει το λιμάνι του Πειραιά στο στρατηγικό της σχέδιο «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος», που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη με χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Κλείνει διακρατικές συμφωνίες και δημιουργεί υποδομές κυρίως σε λιμάνια της Ασίας και της Ευρώπης,

Με τις πρόσφατες 16 συμφωνίες ενισχύεται ο διαμετακομιστικός ρόλος του Πειραιά και απλώνεται και σε άλλους τομείς τραπεζικό, ενέργειας, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα, κ.ά. Ταυτόχρονα η Κίνα εξασφαλίζει επιδοτήσεις από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ΕΣΠΑ) και πάμφθηνο καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα, που θα υλοποιούν τα σχέδια της COSCO για το λιμάνι , αλλά και τα «θέλω» των εφοπλιστών, χάρη στο στόλο των οποίων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές». Καθόλου τυχαίο ότι πρόσφατα ο ΣΕΒ, έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αξιώνοντας να εξαιρεθούν από τα βαριά Ανθυγιεινά οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αυτά ισχύουν στα άλλα λιμάνια . Οι βιομήχανοι στρέφονται ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων πριν από ένα χρόνο, με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO – ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή.

Όπου βρεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απευθύνει «προσκλητήριο» στους «επενδυτές», προσπαθώντας να κρύψει, ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ωφελούνται όλοι, αλλά μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ , όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διαχειριστεί τις μεγάλες αντιφάσεις , αφού από τη μία επιδιώκει να αναδειχτεί σε αποτελεσματικό σημαιοφόρο των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ από την άλλη επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε βασική πύλη μεταφοράς των εμπορευμάτων της Κίνας στην ΕΕ. Όσο οξύνεται ο οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ τόσο περιπλέκονται τα ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, αποκλειστικά και μόνο.

ΕΡ: Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 εκφράστηκε η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Χιλής στον οποίο από τις 11 Σεπτέμβρη του ’73 είχε επιβληθεί η φασιστική δικτατορία του Πινοσέτ. 46 χρόνια μετά, νεκροί και τραυματίες διαδηλωτές στη Χιλή, εξελίξεις στη Βολιβία, και η Βενεζουέλα σε ασφυκτικό κλοιό…

ΑΠ: Πράγματι, βλέπουμε ότι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, συνεχίζουν να κινητοποιούν τους λαούς και τη νεολαία. Και είναι λογικό… Ειδικά σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, τη Χιλή εντείνεται συνολικά η επίθεση, οι λαοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, είναι στόχοι αμερικανόπνευστων πραξικοπημάτων.

46 χρόνια μετά, λοιπόν, όταν βλέπεις νέους και εργαζόμενους να διαδηλώνουν μαζικά, κατά χιλιάδες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου των χωρών τους, όταν αυτό γίνεται σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική), όταν βλέπεις τις κυβερνήσεις να στέλνουν τα ΜΑΤ ή τον στρατό για να τις καταστείλουν έχοντας νεκρούς και τραυματίες, τότε μόνο αποφασιστικότητα και δύναμη παίρνεις για να εντείνεις την προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου, για να γίνουμε πιο πολλοί, πιο δυνατοί, πιο μαχητικοί ο λαός και η νεολαία στην Ελλάδα, που παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών και όχι στην υποταγή και τον συμβιβασμό με τη βαρβαρότητα και τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, βρίσκονται στο πλάι των λαών που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.