Δ. Παπαδημούλης: Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δηλώσεις παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα Σκόπια, εκπροσωπώντας την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΠΓΔΜ.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως «τυγχάνει θερμής υποστήριξης από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλην μίας μικρής ομάδας ακροδεξιών, διότι σε μία περίοδο που ενισχύονται οι εθνικιστικές εξάρσεις και οι διαφορές ανάμεσα σε κράτη, αυτή έρχεται να επιλύσει μία σημαντική διαφορά και να συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Συμπλήρωσε πως υπάρχει «θερμή αναγνώριση της τόλμης που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ από το Ευρωκοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο», σημειώνοντας ότι «όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ακόμη ότι «η εκτίμηση από οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες είναι πως ο μεγάλος κερδισμένος από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη», η οποία, όπως είπε, «θα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τον παραδοσιακό ρόλο και τη σημασία της, να σταματήσει να έχει γυρισμένες τις πλάτες της στα Βαλκάνια ως κατάλοιπο της ψυχροπολεμικής περιόδου, και να καταστεί η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε επίσης ότι «μπορεί να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει λόγο για πλειοψηφία βουλευτών, ακόμα και βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στη Συμφωνία», ενώ υπενθύμισε ότι «τα προηγούμενα χρόνια ψηφίστηκαν νομοσχέδια με ευρεία πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν υποστηριχθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Για τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα κέρδισε το Βόρεια Μακεδονία για χρήση έναντι όλων-erga omnes», δηλώνοντας πως «δεν θυμάμαι στα χρονικά, και μάλιστα ως αποτέλεσμα μίας διπλωματικής συμφωνίας, να υπήρξε άλλο κράτος που αποδέχτηκε να αλλάξει την ονομασία του και η αλλαγή αυτή να χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες, όπως γίνεται τώρα με την περίπτωση της ΠΓΔΜ, η οποία έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα από περίπου 140 χώρες».

Για τη στάση της ΝΔ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η θέση της ΝΔ ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά εάν αυτή επικυρωθεί από την Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, αποτελεί μία έμπρακτη ομολογία από την μεριά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας από την παρούσα Βουλή», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οχυρώνεται πίσω από την θέση των τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων γεγονότων, που συνιστά η Συμφωνία των Πρεσπών».

Για το θέμα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς απέδειξε με ντοκουμέντα, ότι η «μακεδονική» γλώσσα αναγνωρίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, στο πλαίσιο του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνεται μία διάκριση ανάμεσα στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που ανήκουν μόνον στην Ελλάδα και στην ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων», για την οποία, όπως είπε, «όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι και αγανακτισμένοι, καλό είναι να ανατρέξουν σε έγγραφα του Ελληνικού Στρατού και σε παλαιότερα σχολικά εγχειρίδια, σε εποχές ακραίας ελληνικής εθνικοφροσύνης με κυβερνήσεις ΕΡΕ», αναφέροντας ότι «ελπίζω να μην αμφισβητούν και τον πατριωτισμό του Ευάγγελου Αβέρωφ».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε πως «με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει την πάγια εθνική πολιτική που προσπάθησαν να κάνουν πράξη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, με τη γραμμή του Βουκουρεστίου», σημειώνοντας ότι «με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθεί το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που βλέπει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα μειωθεί το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται σε αυτήν».

Για την πρόταση ΝΔ για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν η Συμφωνία φθάσει στη Βουλή για κύρωση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, καθώς αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πολιτική σταθερότητα για να ενισχυθεί η οικονομία, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να υλοποιηθεί το μεταμνημονιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας».

ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...