Δ. Παπαδημούλης: Να δημιουργήσουμε ισχυρό φράγμα απέναντι στον φασισμό

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» (Δ. Βερύκιο – Σ. Λάμπρου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Προβλέπω ότι την Κυριακή, που θα γίνει το δημοψήφισμα, το «ναι» θα έχει μεγάλη πλειοψηφία – Οι πολίτες της πΓΔΜ έχουν έχουν κουραστεί και φοβούνται την απομόνωση και τη διάλυση

Δεν είναι εύκολο με μια διπλωματική συμφωνία μια χώρα να υποχρεωθεί να αλλάξει και όνομα και Σύνταγμα και από ό,τι ξέρω δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο με ειρηνικά μέσα. Ο Γκρούεφσκι τους είχαν ταΐσει, επίσης, με μπόλικα ψέματα -αγάλματα, Βουκεφάλες, Μεγαλέξανδροι, Φίλιπποι κ.λπ….

Το πρόγραμμα -που έκανε το κέντρο των Σκοπίων Ντίσνεϊλαντ, γεμάτο κακής αισθητικής αγάλματα, τα οποία παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, η οποία κατοχυρώνεται στη συμφωνία των Πρεσπών- είχε αρχικά κοστολογηθεί στα 80 εκατομμύρια ευρώ και τελικά κόστισε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πολίτες που θα ψηφίσουν «ναι» στο πακέτο «θέλετε τη συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την Ευρώπη;», έχουν κουραστεί και φοβούνται την απομόνωση και τη διάλυση.Η ηχηρή, όμως, παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας τους, ο οποίος είπε ότι θα απέχει, πρέπει να αξιολογηθεί και στην Αθήνα από κάποιους κουφιοκεφαλάκηδες ή δημαγωγούς.

Γιατί η επιχειρηματολογία όσων λένε «όχι» στη συμφωνία και κάνουν μποϊκοτάζ στη γραμμή της αποχής είναι ότι ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στον Τσίπρα.

Τα δε δύο αδελφά κόμματα, VMRO στα Σκόπια και ΝΔ στην Ελλάδα, για αν στηρίξουν το «όχι» χρησιμοποιούν εντελώςδιαμετρικά επιχειρήματα. Η ΝΔ κατηγορεί τον Τσίπρα ότι τα έδωσε όλα στον Ζάεφ και το VMROκατηγορεί τον Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στον Τσίπρα.

Προβλέπω ότι την Κυριακή, που θα γίνει το δημοψήφισμα, το «ναι» θα έχει μεγάλη πλειοψηφία και το στοίχημα είναι η υψηλή συμμετοχή.Εάν αυτό συμβεί, τότε θα βρεθούν και οι βουλευτές από αυτή τη Βουλή που θα φτιάξουν την πλειοψηφία των 2/3, που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές.

Και σε αυτό παίζει ρόλο το γεγονός ότι έχουν εκκρεμείς σοβαρές δικαστικές υποθέσεις ηγετικά στελέχη του VMRO. Η κα Σεκερίνσκα, υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης της πΓΔΜ, μας είπε, όταν τη ρωτήσαμε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τη στήριξη από την αντιπολίτευση, ότι όταν πήγαμε να συζητήσουμε με το VMROτα ζητήματα που έθεταν δεν αφορούσαν τη συμφωνία αλλά τις εκκρεμείς δίκες.

Πρέπει όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό φράγμα απέναντι στον φασισμό

Η επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντινέα είναι ένα επικίνδυνο κρούσμα εκφασισμού, που επιβάλλει όχι μόνο την αυτονόητη καταδίκη και τη σύλληψη και τιμωρία των υπεύθυνων, αλλά και μια συζήτηση -με αφορμή αυτό το γεγονός- για τους ηθικούς αυτουργούς, προσπαθώντας όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό φράγμα απέναντι στον φασισμό.

Η πατριωτική γραμμή είναι να προχωρήσει η συμφωνία – Μόνο κέρδος θα έχουμε ως χώρα, ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα κι η Θεσσαλονίκη, αν γίνει ένα βήμα προς τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία κι ανάπτυξη

Στη μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που συνεδρίασε στα Σκόπια την περασμένη βδομάδα, που αποτελείται από ευρωβουλευτές και βουλευτές της Βουλής των Σκοπίων από όλα τα κόμματα, ετοιμάσαμε και εγκρίναμε ένα ψήφισμα. Στο ψήφισμα αυτό, δυστυχώς η μόνη που ψήφισε κατά ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Σπυράκη. Το VMROέκανε αποχή, ενώ όλοι οι ευρωβουλευτές, κι από το ΕΛΚ, ψήφισαν υπέρ.

Σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, την ώρα που παίζονται παιχνίδια αστάθειας και στην Τουρκία και στην Ιταλία, μόνο κέρδος θα έχουμε ως χώρα, ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα κι η Θεσσαλονίκη, αν γίνει ένα βήμα προς τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία κι ανάπτυξη. Επιμένω, λοιπόν, ότι η πατριωτική γραμμή είναι να προχωρήσει η συμφωνία.

Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ. Ο Κων/νος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, είχε καταλάβει μετά τη Χούντα, όταν γύρισε από το Παρίσι, ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον και κέρδος, όχι απλά να μπει στην ΕΕ -τότε ΕΟΚ- αλλά και να συμβάλει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των βαλκανικών γειτόνων, εκεί όπου η Ελλάδα είναι η πιο ισχυρή και πλούσια.

Τα δικά μας λιμάνια κι ενεργειακά δίκτυα, η δική μας σιδηροδρομική γραμμή, μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό για μια βαλκανική συνανάπτυξη

Σε δυο βδομάδες πάει ο Σταθάκης στα Σκόπια, για να υπογραφούν συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας. Κι εμείς μπορούμε τα δικά μας λιμάνια – Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη- η δική μας Εγνατία με κάθετους άξονες, η δική μας σιδηροδρομική γραμμή, τα δικά μας ενεργειακά δίκτυα, να αποτελέσουν τον κορμό για μια βαλκανική συνανάπτυξη.

Η γειτονική μας χώρα βρίσκεται μερικές δεκαετίες πίσω, όχι μόνο στο βιοτικό επίπεδο, αλλά σε διοίκηση και σε υποδομές. Εμείς ήδη εκεί, παρά την εκκρεμότητα και τις εντάσεις 30 χρόνων, είμαστε η 4η σε ύψος επενδυτική δύναμη. Άρα, εάν υπάρξει σχέδιο, σοβαρότητα και αφήσουμε στην άκρη τη δημαγωγία, τότε θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια χιλιάδες θέσεις εργασίας και εισόδημα.

Μερικοί από αυτούς που το παίζουν υπερπατριώτες και κατηγορούν εμάς για προδότες, το κάνουν αυτό τη Δευτέρα, και την Τρίτη πάνε στα Σκόπια, βάζουν βενζίνη, παίζουν στο καζίνο, αφήνουν τα λεφτά τους εκεί κι επιστρέφουν.

Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Πάνος Καμμένος θα προχωρήσει σε πράξεις που θα διευκολύνουν τον πάγιο στόχο της ΝΔ και της διαπλοκής για να ρίξουν τον Τσίπρα – Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε για να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα

Θυμίζω ότι ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν το μόνο κόμμα που στήριξε την προσπάθεια του Κώστα Μητσοτάκη για να βρεθεί λύση με τον Γκλιγκόροφ για το περίφημο πακέτο Πινέιρο.Και τότε αυτό δεν προχώρησε, γιατί έριξε τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς.

Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Πάνος Καμμένος, του οποίου η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα προχωρήσει σε πράξεις που θα διευκολύνουν τον πάγιο στόχο της ΝΔ, του Μητσοτακέικου και της διαπλοκής, που είναι να ρίξουν τον Τσίπρα.

Αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε με στόχο -ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς εταίρους με μεγάλες διαφορές- όχι μόνο να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά και να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα,να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, να αρχίσουμε να επουλώνουμε πληγές και να αρχίσουμε να εκκαθαρίζουμε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

Η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα πριν την ώρα της βάζει φρένο σε όλα τα παραπάνω και νομίζω ότι αυτό ο Πάνος Καμμένος θα το λάβει υπόψιν, καθώς έχουμε αρκετούς μήνες μέχρι την εξάντληση της συνταγματικής μας θητείας.

Χρειάζεται επιτάχυνση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στον εκσυγχρονισμό της διοίκηση, στην ταχύτερη ανάπτυξη των επενδύσεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Κατά τα άλλα, χρειάζεται επιτάχυνση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στον εκσυγχρονισμό της διοίκηση, στην ταχύτερη ανάπτυξη των επενδύσεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ευθύνη της δικαιοσύνης και θα ήθελα η δικαιοσύνη, σε ζητήματα που είναι ώριμα, να κινηθεί ταχύτερα. Θεωρώ επίσης ντροπή, για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η ελληνική, που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τον φασισμό,να κοντεύουν 5 χρόνια και να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δίκη της Χρυσής Αυγής.