Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή

Το πρόβλημα της φοραποφυγής και της φοροδιαφυγής μέσω εξωχώριων εταιρειών είναι διεθνές πρόβλημα για την επίλυση του οποίου απαιτείται τεράστια νομική προσπάθεια. Απαιτείται κατ’ αρχήν να υπάρχει πολιτική ηγεσία, η οποία έχει την βούληση να καταπολεμήσει το φαινόμενο, να προωθήσει και νομικούς και πραγματικούς τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου για όσους προσφεύγουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την βούληση και έχει προχωρήσει σε νομική ρύθμιση που επιτρέπει τον έλεγχο. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ 247 και στους Κώστα Αρβανίτη και Αλέξανδρο Κλώσσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης να γίνεται δημόσια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, που άλλωστε, όπως είπε για τον λόγο αυτό δημοσιεύονται. «Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να γίνονται τηλέφωνα, να δίνονται οδηγίες, να δημιουργούνται κυκλώματα παραεξουσίας που πραγματικά θέλουν να καθοδηγήσουν τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι θα καταστεί δυνατόν να υπάρξει τελικά λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή για περισσότερα από 25 χρόνια ενώ χαρακτήρισε «εύλογο και απολύτως θεμιτό», να υπάρχουν στην κυβέρνηση διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση συγκροτείται από δύο κόμματα με διαφορετικές απόψεις στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα θέματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναφορά του ονόματος του κ. Γεωργίου Μητσοτάκη, εξάδελφου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, σε εξωχώρια εταιρεία, σύμφωνα με αναφορές διεθνούς δημοσιογραφικού οργανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι αναγκαίο για τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες απαντήσεις», και πρόσθεσε ότι «ο αρχηγός της ΝΔ αποφεύγει να σχολιάσει τις αποκαλύψεις». «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για «κίτρινο Τύπο», αλλά για διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων, όπου κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του και την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της έρευνας και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Περιμένουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση αναμένει στοιχεία και για ζητήματα που αφορούν στο πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. «Εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε λόγο ή ενδιαφέρον να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Είναι ζητήματα που πρέπει να ακολουθούν τη θεσμική οδό και αυτό ακριβώς αναμένουμε και εμείς».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της φοροαποφυγής και της νόμιμης φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής δεν είναι κάτι που αφορά ένα και μόνο κράτος. Μιλάμε», τόνισε, «για ένα πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα, και νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να επιλυθεί και αντιμετωπισθεί αυτού του τύπου η οικονομική πρακτική -δηλαδή ή ίδρυση offsore εταιρειών ώστε να καλύπτονται χρήματα τα οποία προέρχονται είτε από παράνομες ενέργειες είτε προέρχονται από φοροδιαφυγή είτε και από νόμιμες δραστηριότητες- είναι κάτι το οποίο θέλει τεράστια νομική προσπάθεια και δημιουργική σκέψη. Η οικονομική ελίτ πάντοτε θα βρίσκει τρόπο να σπάει τα όρια του συστήματος ή να τα υπερβαίνει και αυτό να το παρουσιάζει σαν μια νόμιμη πρακτική».

Κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις ανωτάτων ελληνικών δικαστηρίων για το θέμα, καθώς και για το γεγονός ότι παλαιότερες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ οδηγήθηκαν σε παραγραφή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, «η οποία έχει την βούληση να καταπολεμήσει το φαινόμενο, να προωθήσει και νομικούς και πραγματικούς τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου για όσους προσφεύγουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων επεσήμανε «ότι είναι κάθε φορά διαφορετικές. Υπήρχε για παράδειγμα για τη λίστα Λαγκάρντ ένα νομιμοφανές επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω του ότι τα στοιχεία τα οποία εμπεριείχε είχαν αποκτηθεί παρανόμως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία στοιχεία τα οποία φθάνουν στην κυβέρνηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως της πηγής τους. Ως προς αυτό το ζήτημα η πολιτική βούληση μετατράπηκε σε νομική και διοικητική πράξη και η κυβέρνηση έχει πλέον την δυνατότητα να ελέγχει τις λίστες».

Για το ζήτημα των παραγραφών ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως θα μπορούσε να γίνει μια νομική συζήτηση για το εάν και κατά πόσον η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ορθή, εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, δηλαδή από τη μια μεριά να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη να προστατευτούν τα δικαιώματα και η αρχή της ασφάλειας δικαίου. «Εάν κάνουμε μια τέτοια συζήτηση θα υπάρξει από την πλευρά της ΝΔ η καταγγελία ότι παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Πρέπει λοιπόν να πάμε ένα βήμα πίσω και να συνεννοηθούμε ότι είναι δυνατόν στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, δημοσιογράφοι, ή πολιτικοί παράγοντες, τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συζητούν επί δικαστικών αποφάσεων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική και για την στάση άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Παρακολούθησα» είπε, «τις ομιλίες των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και αυτό το οποίο είδα, είναι ότι σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ο λόγος τους ταυτίζεται πλήρως και ολοκληρωτικά με το λόγο της ΝΔ. Μας κατηγορούν ότι δήθεν παρεμβαίνουμε στην δικαστική εξουσία, ότι δήθεν έχουμε ανοίξει βεντέτα με την δικαστική εξουσία και διάφορα τέτοια γραφικά. Το ζητούμενο, είναι να υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το εάν και κατά πόσο, θα βρούμε λύσεις για να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Επομένως δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο απαγορεύεται οποιοδήποτε πολιτικό ή κυβερνητικό στέλεχος να σχολιάσει να κάνει κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είτε το θέλουμε είτε όχι καταλήγουν στο να δυσκολεύουν τους ελέγχους».

Δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη τα σχόλια του υπουργού Δικαιοσύνης

Ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει κριτική στις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι θεμιτό, εφόσον αυτό γίνεται με τρόπο πολιτικό με έγκυρο νομικό επιχείρημα και όχι για να καθοδηγήσει την Δικαιοσύνη ή να παρέμβει σε αυτήν. «Οι δικαστικές αποφάσεις γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύονται. Για μπορούν να συζητούνται, να γίνεται κριτική, να τοποθετούνται οι πολίτες σε σχέση με αυτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και πρόσθεσε:

«Είναι πρωτοφανές το να θεωρείται ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να σχολιάζει νομικές αποφάσεις. Στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες το 70% έως 80% της πολιτικής συζήτησης, γίνεται επί των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων. Εδώ, υπακούμε σε μια παράλογη λογική που στην πραγματικότητα την έχει επιβάλει στη δημόσια συζήτηση η ΝΔ. Ότι ουδείς δικαιούται να συζητά επί δικαστικών αποφάσεων γιατί δήθεν αυτό συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να γίνονται τηλέφωνα, να δίνονται οδηγίες, να δημιουργούνται κυκλώματα παραεξουσίας που πραγματικά θέλουν να καθοδηγήσουν τις δικαστικές αποφάσεις και όχι να σχολιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης ή ακόμη και να κριτικάρει μια δικαστική απόφαση για νομικούς λόγους».

Στο προσφυγικό κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν

Σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει στην πλάτη της το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης καθώς είναι η κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών για το σύνολο της Ευρώπης και η κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που υπογράφηκε ορίζει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Τις προηγούμενες εβδομάδες μετακινήσαμε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών προς την ενδοχώρα, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στη Μόρια με την δημιουργία και νέων καταλυμάτων. Αυτή η ενέργεια δεν βρήκε την στήριξη του εκεί δημάρχου. Θυμάστε τα μπλόκα που εμπόδιζαν να στηθούν τα κέντρα υποδοχής. Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε κάθε μέρα, να βελτιώνουμε την κατάσταση.

Ερωτηθείς για τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα για το Παλαιστινιακό στη ΓΣ του ΟΗΕ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η Ελλάδα θα υπερψηφίσει την Κοινοτική γραμμή, την οποίαν συνδιαμόρφωσε, και από τις πληροφορίες που έχουμε θα υπερψηφιστεί». Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια κίνηση η οποία δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στο διάλογο στην περιοχή». Ερωτηθείς, για το εάν η στάση αυτή της Ελλάδας είναι δυνατόν να επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «σε ζητήματα αρχών δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Βεβαίως στην εξωτερική πολιτική θα πρέπει να σταθμίζεις κάθε φορά τις επιλογές, τα συγκρουόμενα συμφέροντα, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση το κυρίαρχο είναι αναδειχθεί ότι επρόκειτο για μιαν επιλογή, η οποία μάλλον πυροδότησε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δεν συνέβαλε ακριβώς στην επίλυση του Παλαιστινιακού».

Βούληση της Αθήνας να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ

Τέλος, για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και για το εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είπε πως σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν, για ένα ζήτημα για το οποίο είπε ότι δεν είναι χθεσινό και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση 25 περίπου χρόνια και μάλιστα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που έχει συγκροτηθεί από δυο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές προσεγγίσεις όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι εύλογο και απολύτως θεμιτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα, η δική μας βούληση είναι μέσα από τον διάλογο και στο εσωτερικό αλλά και διμερές και διεθνές επίπεδο να βρούμε μια λύση κοινά αποδεκτή και στα όρια των σχετικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δε μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εκτιμώ όμως ότι τελικά θα μπορέσουμε να επιλύσουμε και αυτό το ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε επί πάρα πολλά χρόνια την ελληνική πολιτική ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...