Δ. Βέττας: Σύντομα θα ξέρει ο ελληνικός λαός αν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε

«Στα μέσα του Οκτώβρη θα ξέρει ο ελληνικός λαός αν αυτά που είπαμε τα νομοθετήσαμε κι αν αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» δήλωσε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ.

«Υπάρχει μία αγωνία μεγάλη του κόσμου, για τις συντάξεις ιδιαίτερα, αλλά και για τις άλλες εξαγγελίες […] Υπάρχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δίνεται μία τεράστια μάχη και ένας πολύ μεγάλος αγώνας για την άρση των μέτρων μείωσης της προσωπικής διαφοράς και των συντάξεων» είπε ο κ.Βέττας, προσθέτοντας πως «η χώρα βαδίζει πια σε μια άλλη πορεία» και πως «ό,τι και να συμβεί στη χώρα, όπως και να πάει μπροστά στο μέλλον της, εάν δεν προσθέσουμε στην εργασία, στην ανάκτηση των δικαιωμάτων της εργασίας και στο μεροκάματο δεν έχει σημασία να συζητά κανείς για ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση μείωσης του ΕΝΦΙΑ και τα κοινά σημεία με την αντίστοιχη πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Όποιος αναλύσει τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα καταλάβει ότι έγιναν με έναν πρόχειρο τρόπο και προφανώς είχαν σκοπό, όχι να απαντήσουν στην ουσία του προβλήματος, αλλά κυρίως να εντυπωσιάσουν. Δεν ήταν όμως τελικά τα πράγματα έτσι. Δεκάδες δήμαρχοι απάντησαν αρνητικά και ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση». Επισήμανε δε, ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά και στην ίδια την πρόταση της ΝΔ σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ, «30% λέμε εμείς, 30% ο κ.Μητσοτάκης, αλλά εμείς λέμε 30% σε αυτόν που έχει μικρή ακίνητη περιουσία, σε αυτόν που στα χρόνια κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει τα 100 ευρώ ΕΝΦΙΑ τον χρόνο».

«Αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και οφείλουν στο δημόσιο μέσω του ΕΝΦΙΑ δεκάδες χιλιάδες ευρώ μπορούν να το σηκώσουν; Σε κάποιες περιπτώσεις και αυτοί προφανώς δεν μπορούν, αλλά ποιο είναι πιο δίκαιο;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα σημείωσε: «Αν για 2-5 χρόνια ένας άνθρωπος δεν μπορέσει να βρει εργασία ποιος θα καλύψει τις εισφορές; Η ιδιωτική ασφάλιση; […] Όποιος νομίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο οφείλει να ξέρει αν είναι επαγγελματίας ότι θα περάσει πάρα πολύ άσχημα, αν είναι ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας δεν θα γλιτώσει απολύτως τίποτα».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και τις αντιδράσεις που συναντά η συμφωνία, ο κ. Βέττας παρατήρησε: «Αποφασίσαμε να φέρουμε μία λύση στη χώρα. Φέραμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μπορούσε να έλθει σε αυτή τη στιγμή. Εάν κάποιος είναι μάγος, εάν κάποιος έχει τέτοιου είδους ικανότητες και μπορεί να διασφαλίσει αυτή την καλή συμφωνία που εμείς φέραμε τα επόμενα 15-25 χρόνια να μας το πει, να περιμένει να την αποσύρει και να περιμένουμε κι εμείς να περάσουν άλλα 25 χρόνια […] Δεν μπορεί η Ελλάδα του αύριο να είναι φοβική , στην κουβέντα για το αύριο νομίζω ότι χρησιμοποιούμε όρους παρελθόντος. Καταλαβαίνω τα προβλήματα τις ανησυχίες, με σεβασμό το λέω ότι αν καθίσουμε σε ένα τραπέζι και ανοίξουμε τη βεντάλια των προβλημάτων, των συμφερόντων, των κερδών, αλλά και αυτών που θα χάσουμε από αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι στο τέλος θα καταλάβουμε πως συν έχουμε, κερδίζουμε ως χώρα».

Με αφορμή τη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ, για το μεταναστευτικό, ο βουλευτής σχολίασε: «Η μικρή Ελλάδα προσπαθεί με χίλιες δυνάμεις και με πολύ μεγάλο σθένος κι είναι πολύ δύσκολο ο κ. Τσίπρας να καταγγέλλει πράγματα στο ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι εύκολη διαδικασία αυτή […] Έχουμε μία Ευρώπη που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα όπως πρέπει να το αντιμετωπίσει, είναι φοβική ως προς το πρόβλημά της, κλείνεται σαν στρείδι, το πρόβλημα παραμένει από έξω, με τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας , την οποία πρέπει να διαφυλάξει η Ευρώπη ως κόρη οφθαλμού».

ΑΠΕ