Ανησυχία Βίτσα για αξιοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία ως μέσου πίεσης στην Ελλάδα

Για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή προκαλώντας αύξηση στις προσφυγικές ροές, καθώς επίσης και τις εντάσεις και τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τόνισε:

«Όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν πρόσφυγες, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κανόνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αυξημένες ροές και πολύ μεγάλη πίεση από την άποψη των ροών στον Έβρο. Η κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει και για τον Έβρο ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε δίνονται τόσα χρήματα στην Τουρκία». Ακόμη, ο κ. Βίτσας, εξέφρασε την ανησυχία «να αξιοποιηθεί το προσφυγικό ως πίεση προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία διεθνής νομιμοποιητική βάση και καμία ηθική βάση να χρησιμοποιείς ανθρώπους που βρίσκονται σε μία τρομερά δύσκολη κατάσταση, όπως είναι οι πρόσφυγες, ως μέσο πίεσης σε μία άλλη χώρα».

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι το ερώτημα δεν είναι τι αναλύουμε, αλλά τι κάνουμε και πως γενικά αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Εξήγησε ότι υπάρχει καθημερινά δίαυλος επικοινωνίας και με την ΕΕ και με την Τουρκία για να λύνουμε και να πιέζουμε. Δήλωσε ότι «Εγώ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω για τους πρόσφυγες τη λέξη “αντιμετωπίζω”. Όταν κάποιος πρόσφυγας έρθει στην Ελλάδα και αφού εξεταστεί η αίτηση ασύλου του πρέπει να τον περιθάλψουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε».
O υπουργός τόνισε αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και όσα συμβαίνουν στη Μόρια, ότι η κατάσταση στα νησιά ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο δεν είναι καλή, «σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κακή».
Σημείωσε ότι «τους ευάλωτους και τα ασυνόδευτα παιδιά τους μεταφέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα» και πως δρομολογούνται οι προσλήψεις 400 ατόμων για τις υπηρεσίες ασύλου μέσω στοχευμένης προκήρυξης του ΑΣΕΠ, καθώς οι διερμηνείς είναι το κύριο θέμα αυτή τη στιγμή για την αποσυμπίεση των νησιών, καθώς η εξέταση των αιτημάτων ασύλου πρέπει να γίνεται γρηγορότερα. Ο υπουργός εξήγησε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι επιτροπές προσφυγών ασύλου να γίνουν 20.