Δαυίδ Σαλτιέλ: Κάθε Εβραίος έχει σχέση αγάπης, μνήμης με τη Θεσσαλονίκη

Τη συγκίνηση και τη χαρά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης όχι μόνο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τη στενή σχέση συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε την ικανοποίηση της Εβραϊκής Κοινότητας από τη δημόσια τοποθέτηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, κατά του ρατσισμού και του ναζισμού, με τη δέσμευση για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

“Διαπιστώνουμε την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δήμου, όλων των βουλευτών αλλά και των πολιτών. Η αγάπη και η θέση των απλών Θεσσαλονικέων που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια μου δίνει την αίσθηση, ότι το έργο θα γίνει γιατί το θέλει η πόλη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ και υπογράμμισε ότι “σύντομα θα δούμε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στον χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο θα στέλνει από τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα μηνύματα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο”.

Ο κ. Σαλτιέλ δήλωσε αισιόδοξος πως τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει, θα ξεπεραστούν αφού υπάρχει, όπως είπε, η βούληση για την ανέγερση του Μουσείου στην πόλη. “Τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά εφόσον η επίσημη θέση του πρωθυπουργού και του κράτους είναι αυτό το έργο να προχωρήσει, γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι θα γίνει” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Ας πάρουμε τις άδειες και υπάρχουν τα χρήματα που θα επισπεύσουν την ανοικοδόμηση” τόνισε.

“Οι τρεις ηγέτες τοποθετήθηκαν δημόσια και στήριξαν την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης” είπε ο κ. Σαλτιέλ εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών. “Είπα χθες στον κ. Νετανιάχου ήταν ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που επισκέπτεται τη Συτναγωγή. Ήταν μία απλή, ταπεινή εκδήλωση αλλά συγκινητική, χαρήκαμε που ήρθε στη Θεσσαλονίκη” ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ και πρόσθεσε: “Ο κ. Νετανιάχου ήρθε στη Συναγωγή, που πρέπει να σας πω ότι την επισκέπτεται πολύς κόσμος ως μνημείο και όχι απαραίτητα ως Συναγωγή”.

Ο κ. Σαλτιέλ επισήμανε τη συμβολική σημασία της ανέγερσης του Μουσείου στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη αλλά και την ουσιαστική, βαθιά σχέση που έχουν οι Εβραίοι με αυτή την πόλη. “Κάθε Εβραίος έχει σχέση αγάπης, μνήμης με τη Θεσσαλονίκη. Είναι συγκινητικό ακόμα και αυτοί που έφυγαν έχουν στην καρδιά τους αυτή την πόλη. Εδώ ζούσε μία ιστορική Σεφαραδίτικη Κοινότητα, η οποία αφανίστηκε από έναν τρελό που τους έστειλε όλους στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ.

πηγή: ΑΠΕ