Debate στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Κυκλοφοριακό, ασφάλεια, υποστήριξη των πολιτών και συνένωση των δυνάμεων της πόλης είναι οι προτεραιότητες των υποψηφίων για το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Ειδικά στο κυκλοφοριακό προτάσσουν, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν ακόμη για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων στην περιοχή του Δήμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επιθέτων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

Ερώτηση: Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Δανιηλίδης Σίμος “Νέα Αυτοδιοίκηση”
Στα έργα οδοποιίας-κυκλοφορίας έχουμε επενδύσει την τελευταία πενταετία περισσότερα από  20 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ιδιαίτερα σε τομείς διανοίξεων, ασφαλτοστρώσεων και σήμανσης. Από την περιοχή μας διέρχονται βασικοί οδικοί άξονες που εξυπηρετούν όλη τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δέχονται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Αυτούς τους άξονες διεκδικούμε να ανακατασκευάσουν οι αρμόδιοι φορείς. Εάν δεν το κάνουν θα το κάνουμε εμείς, όπως πράξαμε πρόσφατα στις λεωφόρους. Αν. Παπανδρέου και Γ.Παπανικολάου. Ταυτόχρονα προωθούμε μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα επανακαθορίσει την ιεράρχηση του οδικού δικτύου.

Ζάχαρης Ηλίας “Κοινωνική Συνεργασία”
Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών που έχει πληγεί από την κατάργηση του Α.Τ. Νεάπολης. Έχουμε ήδη το σχέδιο. Θα τους κάνουμε μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρόταση που δεν θα μπορούν να αρνηθούν, όπως συνέβη και με τις προτάσεις των Δήμων Φυλής και Βάρης.

Λαθήρας Ιωάννης “Η πόλη αλλιώς Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δήμο Νεάπολης Συκεών”
Στόχος μας ένας Δήμος δίπλα στον δημότη με λαϊκή συμμετοχή και όχι o Δήμος – Εταιρία. ‘Αμεση προτεραιότητά μας να συμπαρασταθούμε στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, μειώνοντας ή και καταργώντας δημοτικά τέλη και φόρους για τα χαμηλά εισοδήματα και επανασυνδέοντας ρεύμα και νερό σε όσους τα στερούνται σήμερα.

Ωραιόπουλος Λάζαρος “‘Αλμα στο μέλλον”
Στόχος μας είναι να ενώσουμε την πόλη. Να αφήσουμε πίσω μας τις συγκρουσιακές λογικές που εξυπηρέτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσουμε μέσα από την άθροιση των δυνάμεων να επιτύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να διαιρέσουμε την πόλη για να την διοικήσουμε. Θέλουμε να την ενώσουμε για να την αλλάξουμε: Αναβάθμιση δημόσιων χώρων, λύση προβλημάτων σχολικής στέγης, φροντισμένες και όμορφες γειτονιές, ενίσχυση της ανακύκλωσης είναι άμεσες προτεραιότητες.

Ερώτηση: Ποιες κινήσεις προγραμματίζετε για την βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό;

Δανιηλίδης Σίμος “Νέα Αυτοδιοίκηση”
Στο δήμο μας έχουμε ένα εξελισσόμενο σχεδιασμό σε όλους τους τομείς, με συγκεκριμένα και κοστολογημένα έργα, μέτρα και δράσεις, με εξασφαλισμένους πόρους από το δημοτικό ταμείο των 23 εκατ. euro οι οποίοι εγγυώνται την υλοποίησή του. Στο πλαίσιο αυτού του συνεχιζόμενου σχεδιασμού υπάρχουν προτεραιότητες που αφορούν στις αναπλάσεις, τη σχολική στέγη, το περιβάλλον, την υγεία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα κοινωνικά προγράμματα, την ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Ζάχαρης Ηλίας “Κοινωνική Συνεργασία”
Ο Δήμος μας διασχίζεται από κρίσιμους για το πολεοδομικό συγκρότημα οδικούς άξονες υπερτοπικής σημασίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποτιμηθεί καν ο κυκλοφοριακός φόρτος, μέγεθος που πρέπει να ξέρουμε επιστημονικά και όχι εμπειρικά για να πάρουμε αποφάσεις για την αποφόρτιση που είναι ο στόχος μας. Αλλιώς θα συνεχίσουμε την πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”.

Λαθήρας Ιωάννης “Η πόλη αλλιώς Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δήμο Νεάπολης Συκεών”
Στόχος μας η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ο περιορισμός χρήσης ΙΧ. Θα αγωνιστούμε για τη ριζική βελτίωση της λεωφορειοκίνησης ενός πραγματικά δημόσιου ΟΑΣΘ , με πυκνά δρομολόγια, σύγχρονα οικολογικά οχήματα, δωρεάν μετακίνηση χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, ανέργων, φοιτητών και μαθητών. Εισαγωγή ενδοδημοτικής συγκοινωνίας, που θα ενώσει τις περιοχές του δήμου.

Ωραιόπουλος Λάζαρος “‘Αλμα στο μέλλον”
Το γεγονός πως ο Δήμος έχει καταστεί απροσπέλαστος, με σημαντικά προβλήματα στη μετακίνηση από και προς αυτόν αλλά και ενδοδημοτικά, με μεγάλα προβλήματα στάθμευσης και οδικού δικτύου, έλλειψης ελεύθερων χώρων , δυσκολίας στη μετακίνηση πεζών έχει οδηγήσει σε μαρασμό την τοπική αγορά. Είναι ήττα για κάθε τοπική αυτοδιοίκηση η απουσία τοπικής αγοράς.

Ερώτηση: Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων στην περιοχή του Δήμου;

Δανιηλίδης Σίμος “Νέα Αυτοδιοίκηση”
Η επέκταση του δημόσιου χώρου σε πυκνοδομημένες περιοχές είναι μεγάλο ζήτημα σε όλα τα αστικά συγκροτήματα. Σήμερα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των χαρακτηρισμένων χώρων με την κατασκευή έργων αναπλάσεων και πρασίνου. Ταυτόχρονα προωθούμε δύο βασικές επιλογές. Πρώτο, τη δημιουργία δημοτικής τράπεζας γης με την αξιοποίηση της προς ένταξη εκτός σχεδίου περιοχής των Πεύκων, που θα αξιοποιηθεί για την απόκτηση γης με σκοπό τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων. Δεύτερο, την παρέμβαση σε οικοδομικά τετράγωνα με παλιές οικοδομές με σκοπό την απελευθέρωσή τους και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Ζάχαρης Ηλίας “Κοινωνική Συνεργασία”
Ο δήμος μας έχει το μεγαλύτερο μέρος του πιο ελεύθερου χώρου όλης της Θεσσαλονίκης, του δάσους του Σέιχ Σου. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τον ρόλο και τη λειτουργία του, έτσι ώστε να είναι πηγή ζωής για όλους, δημότες και μη. Παράλληλα στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές, θα αναδείξουμε και θα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες, κάθε σπιθαμή κοινόχρηστου χώρου

Λαθήρας Ιωάννης “Η πόλη αλλιώς Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δήμο Νεάπολης Συκεών”
Πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ελεύθερων χώρων και η αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών των υπαρχόντων (π.χ. Στρεμπενιώτη, Σέιχ Σου, Δενδροφυτεία). Η ανάπλαση πάρκων (Ρουμάνικα), η δημιουργία πράσινων χώρων σε ένα δίκτυο πεζοδρόμων και πράσινων διαδρόμων αποτελεί προτεραιότητά μας. Επιδιώκουμε την απόδοσή τους στην κοινωνία και όχι το ξεπούλημα τους στο Υπερταμείο, όπως σχεδιάζεται.

Ωραιόπουλος Λάζαρος “‘Αλμα στο μέλλον”
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικό δημόσιο χώρο στους κατοίκους μας και να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας. Αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής , ανάπτυξη επιτέλους της τοπικής αγοράς και μετατροπή του Δήμου μας σε κορυφαίο αστικό προορισμό στη Θεσσαλονίκη. Με νέες πολιτικές για Καθαριότητα και Περιβάλλον και με πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών, δημιουργούμε ένα Σύγχρονο Δήμο σε μία Έξυπνη Πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ