Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πατρίδα

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι απάτριδες, τρία εκατομμύρια από αυτούς επισήμως, μια κατάσταση που τους στερεί μια ταυτότητα, δικαιώματα, και συχνά δουλειές, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα απάτριδων στον κόσμο, με περίπου 600.000 από αυτούς να έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία και στην καταστολή από τα τέλη Αυγούστου και να έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Αυτό είναι το σπίτι μας – Μειονότητες χωρίς πατρίδα και η αναζήτησή τους για Υπηκοότητα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε τις κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτή την πρακτική διακρίσεων έως το 2024.

«Αν ζεις σε αυτό τον κόσμο χωρίς υπηκοότητα, είσαι χωρίς ταυτότητα, είσαι χωρίς έγγραφα, χωρίς τα δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα? να έχεις δουλειά, να έχεις εκπαίδευση, να γνωρίζεις ότι το παιδί σου ανήκει κάπου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κάρολ Μπάτσελορ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς προστασίας της UNHCR.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε πως 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε 75 χώρες είναι γνωστοί ως απάτριδες, καθώς είτε έχουν καταγραφεί είτε υπολογίζονται ως τέτοιοι από τις κυβερνήσεις. Όμως το σύνολό τους εκτιμάται στα δέκα εκατομμύρια, περιλαμβανομένων μεγάλων πληθυσμών σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λίβανος και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είπε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν υπηκοότητα στους ανθρώπους που γεννιούνται στην επικράτειά τους αν, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν απάτριδες, και να διευκολύνουν την πολιτογράφηση των μακρόχρονια απάτριδων κατοίκων, υποστηρίζει η UNHCR.

ΑΠΕ