«Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο να αποδομήσει τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου»

Απεργία διαρκείας των αρχαιολόγων αν αποφασιστεί απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, ανακοίνωσε η ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό.

«Δεν θα βρίσκετε αρχαιολόγο να αποδομήσει τις αρχαιότητες», είπε και προανήγγειλε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κ. Κουτσούμπα ανέφερε πως θα υπάρξει πρόβλημα αυθεντικότητας αν φύγουν και στη συνέχεια επιστρέψουν οι αρχαιότητες.

Όπως εξήγησε στους 8 από τους 13 σταθμούς έχουν αποδομηθεί ευρήματα. «Αυτό που βρέθηκε στη Βενιζέλου είναι δώρο για την πόλη. Είναι ένας έτοιμος αρχαιολογικός χώρος. Είναι μοναδικό γιατί είναι κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Υπάρχει πρόβλημα αυθεντικότητας με την μεταφορά τους και την επιστροφή τους. Αυτές οι αρχαιότητες πρέπει να κοπούν κομματάκια για να βγουν από μια τρύπα 7 επί 5 επειδή μπήκε η πλάκα οροφής» σημείωσε μεταξύ άλλων. Διερωτήθηκε ακόμη ότι «από την στιγμή που υπάρχει τεχνική λύση από το 2017 και έχουν ξοδευτεί χρήματα και υπάρχει ΟΜ1 και έχει ΟΜ2 διαφορετικών σταδίων για ποιο λόγο να ξαναπάμε στο θέμα της απόσπασης όταν όλοι μαζί συμφωνήσαμε στη λύση. Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» τονίζοντας ότι η απόφαση της απόσπασης ενέχει το κίνδυνο μη επιστροφής των αρχαίων.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει λύση για την διατήρησή τους in situ καθώς και ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρώσει το αρχαιολογικό σκέλος. «Είναι ντροπή μας να λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε ειδικά όταν υπάρχει λύση. Με την απόσπαση χρειάζονται 42-46 μήνες για να παραδοθεί ο σταθμός» είπε ακόμη τονίζοντας πως όσοι υποστηρίζουν την απόσπαση αποκρύβουν ότι στη συνέχεια πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή στα 3,5 μέτρα όπου βρίσκονται κτίσματα της ελληνιστικής περιόδου.

«Ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ο σταθμός το 2023 είναι τα αρχαία να μην επιστρέψουν ποτέ. Αποφασίζουν καθυστερήσεις από το καλημέρα γιατί ως Σύλλογος Αρχαιολόγων θα προσφύγουμε στο ΣτΕ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, όμως να ξέρετε ότι ξεκινάτε με την καθυστέρηση του ΣτΕ. Στην πόλη που ο Φ. Πέτσας στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες για να σωθεί η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» ανέφερε η κ. Κουτσούμπα.

«Δεν είναι κατασκευάσιμη η λύση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ανέλυσε το έργο, λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργήσει εν συνόλω και όχι αποσπασματικά. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την παραμονή των αρχαίων κατά χώρα, είπε πως η λύση αυτή «μπορεί να στέκει θεωρητικά, όμως δεν είναι κατασκευάσιμη».

«Ο σταθμός της Βενιζέλου εάν γίνει με τη μέθοδο in situ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απαραίτητες, τις προδιαγραφές πυρασφαλείας, της εξόδου κινδύνου και τον αερισμό της σήραγγας», είπε.

Ο κ. Ταχιάος παραδέχτηκε πως «και η προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε στο να ξεκολλήσει το έργο από τα προβλήματα που είχε» και πως τα αρχαία της Βενιζέλου «είναι ευτυχία και κεφάλαιο για την πόλη […] Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί, η Αττικό Μετρό είναι στη διάθεση σας για να παράσχει πληροφορίες. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τον οποιοδήποτε, αλλά ο διάλογος θέλει ανοιχτά αυτιά και μάτια από όλους», συμπλήρωσε.

Την ειδική συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει υποδομές. «Ήρθε επιτέλους η ώρα να δεσμευτούμε όλοι, ότι το μετρό θα λειτουργήσει σύντομα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς, να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και εμμονές» είπε χαρακτηριστικά.