Δεσμεύσεις Κουρουμπλή για αντιπλημμυρικά έργα σε σύσκεψη στο Δ. Θερμαϊκού

Σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις σε υποδομές, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων επαγγελματιών και αγροτών, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, κατέληξε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Θερμαϊκού, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι η μελέτη για επτά ρέματα της περιοχής θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασίες πριν από τη θεομηνία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μελέτη σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ Παγίων και για την βελτίωση της κατάστασης στο ρέμα της Μηχανιώνας, που δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο του νερού, λόγω της μικρής διατομής του. Ταυτόχρονα, θα γίνουν παρεμβάσεις κοντά στο Κέντρο Υγείας, με τοιχία αντιστήριξης και θα αντιμετωπιστούν και οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.
Για τις ζημιές στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς αποχετεύσεις των όμβριων» τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού το κράτος και η περιφέρεια. Θα έρθει εδώ την Κυριακή ο κ. Χαρίτσης, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο κ. Σπίρτζης, θα έχουν μια προσωπική εκτίμηση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στο δρόμο αυτό. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση, κάποια μελέτη που υπάρχει και να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα».
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μετά από επικοινωνία με τον κ. Αλεξιάδη συμφωνήθηκε να αντιμετωπισθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος των επαγγελματιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες «με έναν τρόπο που να τους διευκολύνει ουσιαστικά», ενώ και για τους αγρότες θα ληφθεί μέριμνα, αφού ξεπεραστούν και κάποιες δυσκολίες καταγραφής τους σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, όπως είπε.

«Νοιώθω -είμαι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση- μια ασφάλεια ότι θα προχωρήσουν τα ζητήματα» δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και συνέχισε: «Όλα τα θέματα που ανέφερε ο υπουργός, νομίζω ότι δρομολογούνται από αύριο κιόλας ώστε να επιλυθούν». «Η αποτελεσματικότητα μας, λοιπόν, αρχίζει να μετριέται από αύριο» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου οι ζημίες υπολογίζονται σε δέκα εκατομμύρια ευρώ, από την καταγραφή στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για την «άμεση ανταπόκριση» την κυβέρνηση, τον υπουργό και την υφυπουργό Εσωτερικών, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας από τον οποίο, μετά από επικοινωνία μαζί του, έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα διαθέσει κονδύλια για να κατευθυνθούν στην περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρόσθεσε ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί στον δήμο, αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή και θα διεκδικηθούν πόροι από την κυβέρνηση για να φτιαχτεί ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.